FEBE Elements Awards 2023
Award voor Precast in Infrastructure gaat naar Ondergronds Speelnest

Award voor Precast in Infrastructure gaat naar Ondergronds Speelnest

De speeltunnels in Het Zwin Natuurpark zijn de uitgelezen plek om kinderen te laten ervaren hoe dieren, zoals bergeenden en konijnen, in hun holen leven.

Bij de keuze van de materialen moest er rekening gehouden worden met duurzaamheid, het feit dat geluidsoverlast in een natuurgebied niet getolereerd kan worden en dat de installatie zich op een zeer moeilijk bereikbare locatie bevindt. Bovendien was de uitvoeringstermijn bijzonder krap. Het hele project moest gerealiseerd worden tijdens de toeristisch minder drukke periode, net voor het broedseizoen van de ooievaars.

Prefab beton bleek de ideale oplossing!

De volledige ruwbouw werd opgetrokken met standaard betonproducten, waaronder buizen, trappen en op maat gemaakte kelders waarin vooraf alle openingen werden voorzien.

Kleine vrachtwagens brachten alle materialen ter plaatse en een graafkraan plaatste ze.  Omdat alle onderdelen kant-en-klaar werden aangeleverd, kon de hele constructie op enkele dagen tijd gemonteerd worden zonder dat er een storende betonpomp aan te pas kwam.

Kinderen kunnen nu zorgeloos de ondergrondse natuur ontdekken terwijl volwassenen via een kijkwand boven de kelders de watervogels bespieden.

Kom gerust ook eens langs in Het Zwin Natuurpark in Knokke.  Het natuurbelevingspark is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos.

Architect / Architecte Provincie West-Vlaanderen
Aannemer / Entrepreneur Grondwerken Kris Witdouck – Tuinaanleg Pol Vande Kerckhove
Studiebureau / Bureau d’études Provincie West-Vlaanderen
Opdrachtgever / Maître d’ouvrage Provincie West-Vlaanderen
Prefab beton / Béton préfabriqué O Beton nv – Lithobeton nv – CBS Beton nv

De sterkte van dit project ligt volgens de jury in het innovatieve gebruik van klassieke prefab elementen. De originele invulling creëert een leuke en veilige speelomgeving en biedt de mogelijkheid om, net zoals de dieren, via een gangetje tot in de uitkijkruimte te komen. In een natuurgebied is er buiten het broedseizoen een strikte beperking van uitvoering van werken. Snelheid van uitvoering is dus zeer belangrijk. Daarnaast dient de impact op het landschap zo klein mogelijk te zijn.
 
De jury vindt dat de buizen op originele wijze worden aangewend.  Ze garanderen bovendien de veiligheid van de jonge ontdekkers.  Dit uitzichtpunt krijgt een heel grote belevingsfactor voor groot en klein
.”

De jury