FEBE Elements Awards 2023
De genomineerde projecten in Outstanding Precast

De genomineerde projecten in Outstanding Precast

De Planché – De Panne

Een gloednieuw pad van geprefabriceerde tegels maakt het strand van De Panne toegankelijk voor iedereen die van onze Belgische kust houdt. Iedereen kan genieten van een wandeling van anderhalve kilometer in het zand, maar op een stevige, stabiele ondergrond. De fabrikant heeft speciaal voor dit strandtoegangsproject een innovatieve houtnerfafwerking ontwikkeld die bijdraagt aan de toegankelijkheid, de integratie en de algemene esthetische aantrekkingskracht van het landschap.

Architect: Gemeente De Panne
Aannemer: Daniël Seru & Zonen bv
Opdrachtgever: Gemeente De Panne – Team Facility
Fabrikant van betonelementen: Ebema nv

Buitentrap Zonnepoort – Gent

De school ligt in een centrale wijk van Gent. Aan de straatkant werd onlangs een nieuw gebouw opgetrokken. In het binnengebied bevindt zich de bestaande school, waar een extra evacuatietrap moet komen.

De ontwerpers zagen dit als een kans om meer te bieden dan alleen een vluchtroute. Het doel van het project was om een trap te creëren die de belangrijkste, waardige circulatieroute van de school zou worden. Gericht op de speelplaats. Met een kenmerkende vorm gekoppeld aan de bestaande overdekte speelplaatsen.

Architect: Back architectenbureau bv
Aannemer: Furnibo nv
Ontwerpbureau: Mouton cvba
Opdrachtgever: Stad Gent
Betonelementen: Enjoy Concrete nv
Andere partners: Universiteit Gent – Resourcefull BV

Pier – Blankenberge

De Belgische Pier maakt met zijn rijke geschiedenis deel uit van ons nationaal erfgoed. Deze unieke constructie – een 350 m lange brug die in zee uitsteekt – is beroemd tot ver buiten de landsgrenzen.

Bij de renovatie werden heel wat betonnen elementen gebruikt: Volledige borstweringen links en rechts van de loopbrug, een windscherm in het midden van de loopbrug, horizontale elementen tussen de kolommen, 3 banken in het midden van het centrale plein geïntegreerd in het windscherm, 4 banken en zitblokken afzonderlijk geplaatst op de loopbrug. Er werden ook andere elementen gebruikt, zoals de funderingsbalken voor het rooster op het gelijkvloerse dek, veranda’s voor de renovatie van de ingang van de loopbrug, 20 veranda’s in totaal, 110 elementen.

Architect: B-juxta architecten bv – Erfgoedconsulent, Agentschap Onroerend Erfgoed
Aannemer: Artes Groep
Ontwerpbureau: SBE stabiliteit – Stabitec Technieken
Fabrikant betonelementen: Prefand bv