FEBE Elements Awards 2023
De genomineerde projecten in Outstanding Precast

De genomineerde projecten in Outstanding Precast

De jury van de FEBE Elements Awards kwam op 25 augustus bijeen. Zoals gebruikelijk nomineerde de jury 3 “finalisten” in elke categorie. In de categorie Outstanding Precast – zijn de volgende projecten genomineerd:

De Planché

De Panne

Een gloednieuw pad van geprefabriceerde tegels maakt het strand van De Panne toegankelijk voor iedereen die van onze Belgische kust houdt. Iedereen kan genieten van een wandeling van anderhalve kilometer in het zand, maar op een stevige, stabiele ondergrond. De fabrikant heeft speciaal voor dit strandtoegangsproject een innovatieve houtnerfafwerking ontwikkeld die bijdraagt aan de toegankelijkheid, de integratie en de algemene esthetische aantrekkingskracht van het landschap.

Architect: Gemeente De Panne – Team Facility
Aannemer: Daniël Seru & Zonen bv
Opdrachtgever: Gemeente De Panne – Team Facility
Prefab beton: Ebema nv

Zonnepoort – Evacuatietrap in duurzaam beton

Gent

De school ligt in een centrale wijk van Gent. Aan de straatkant werd onlangs een nieuw gebouw opgetrokken. In het binnengebied bevindt zich de bestaande school, waar een extra evacuatietrap moest komen.

Voor de realisatie van de trap werd een alkaligeactiveerd geopolymeerbeton gebruikt  Dit beton wordt gekenmerkt door een veel lagere CO2-voetafdruk dan klassiek cement-beton.  Daarenboven slaagde men erin om het beton een voldoende hoge aanvangssterkte te geven opdat het voldoet aan de typische eisen van de prefab betonindustrie.

Architect: Back architectenbureau bv
Aannemer: Bouwbedrijf Furnibo nv
Studiebureau: Mouton cvba
Opdrachtgever: Stad Gent
Prefab beton: Enjoy Concrete nv
Andere partners: Universiteit Gent – Resourcefull bv

Pier

Blankenberge

De Belgische Pier maakt met zijn rijke geschiedenis deel uit van ons nationaal erfgoed. Deze unieke constructie – een 350m lange brug die in zee uitsteekt – is beroemd tot ver buiten de landsgrenzen.

Bij de renovatie werden heel wat betonnen elementen gebruikt: Volledige borstweringen links en rechts van de loopbrug, een windscherm in het midden van de loopbrug, horizontale elementen tussen de kolommen, 3 banken in het midden van het centrale plein geïntegreerd in het windscherm, 4 banken en zitblokken afzonderlijk geplaatst op de loopbrug. Er werden ook andere elementen gebruikt, zoals de funderingsbalken voor het rooster op het gelijkvloerse dek, veranda’s voor de renovatie van de ingang van de loopbrug, 20 veranda’s in totaal, 110 elementen.

Architect: B-juxta architecten bv -Agentschap Onroerend Erfgoed
Aannemer: Artes Groep nv
Studiebureau: SBE stabiliteit – Stabitec Technieken
Opdrachtgever: Stadsbestuur Blankenberge
Prefab beton: Prefand bv
Andere partners: Vandenbraembussche nv – Verpoot bv – Mauws bv