FEBE Elements Awards 2021
De Precast in Buildins Awards gaan naar Warandeberg – Brussel

De Precast in Buildins Awards gaan naar Warandeberg – Brussel

De nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis bevindt zich op de Warandeberg in Brussel en voorziet 4.500 werkplekken. Het gebouw zoekt op een zeer organische manier contact met de omgeving.  Het legt een hechte relatie met de stad en zijn omgeving.

Er is een uitnodigende overdekte galerij met winkels en binnentuinen in de patio’s, die overdag bezocht kunnen worden.  Ook de gevel draagt bij tot de algemene transparantie.

Er is niet gekozen voor massieve sokkels met een gesloten karakter, maar voor een exoskelet dat openheid uitstraalt. Aan de buitenkant wordt het gebouw gedragen door driehonderd kolommen in wit, architectonisch beton, die elk uit verschillende delen bestaan. 

In het beton is een warme, groene korrel verwerkt, om levendigheid en diepte te creëren. Die dynamiek en kracht worden nog versterkt door de naar achter geplaatste elementen in de kolommen, de ‘setbacks’, die afgestemd zijn op de hoogte van de aangrenzende gebouwen.

De kolommen bepalen niet enkel het architecturale karakter van het gebouw maar maken tevens integraal deel uit van de dragende structuur van het gebouw.

Geen klassieke draagstructuur dus en daardoor zijn er veel minder kolommen binnenin het gebouw, wat de flexibiliteit ten goede komt.

Architect: Baumschlager Eberle Architekten – Styfhals & Partners vvzrl – Jaspers Eyers Architects nv
Aannemer: EIFFAGE Benelux nv
Studiebureau: Macobo-Stabo bvba
Opdrachtgever: BNP Paribas Fortis nv
Prefab betonelementen: Loveld nv

De mening van de jury: De jury waardeert in dit project de hoogwaardige technische uitvoering van het prefab beton. De grote variatie in maatvoering en geometrische vorm van de elementen vergt vakmanschap om het verfijnde eindresultaat te bekomen. Bekistingsmallen, verschillende granulaten en oppervlakteafwerkingen werden met grote zorg geproduceerd en geselecteerd. Het eindresultaat vormt zonder meer een voorbeeld van de kennis en kunde aanwezig bij zowel de ontwerpers, de fabrikanten als bij de uitvoerders.