#fea22 – Palmares

Winnaar – Antwerp Tower – Antwerpen

De Antwerp Tower is een iconisch gebouw naast de Vlaamse Opera in het hart van Antwerpen.

De uit 1974 daterende kantoortoren werd voor zijn tweede leven tot op het betonskelet gestript en getransformeerd tot een woontoren met in de sokkel horeca, winkels en kantoren.

Door toevoeging van vier woonverdiepingen, is de Antwerp Tower met zijn 100 m vandaag het tweede hoogste gebouw van de stad.

De horizontale uitbreiding van de toren met 3 m is gerealiseerd door uitkragende wanden en kolommen alternerend boven elkaar te plaatsen. Hierdoor ontstaan vrije velden van circa 16 m die een grote flexibiliteit bij de indeling van de appartementen toelaat.

In de nieuwe schil rondom het gebouw vormt zich een plek voor grote buitenruimtes. Deze inpandige terrassen zijn volledig met dunschalige terrazzo betonelementen afgewerkt.

De terrazzo-gevelelementen zijn gemaakt van een wit gepolijst beton met witte natuursteen. De bijna 9 m lange elementen geven uitdrukking aan de manier waarop de toren geconstrueerd is.

De massieve knopen en elegante, afgeronde hoeken geven een nieuwe identiteit aan het gebouw.

De betonsamenstelling van de grote prefab gevelelementen en van de dunschalige terrasafwerkingen is dezelfde als die van de terrazzo vloer- en wandafwerking binnen in het gebouw. Hierdoor ontstaat een homogeen beeld van zowel binnen- als buitenzijde.

  • Architect: thv WAAB/ELD (Wiel Arets Architects – eld nv)
  • Aannemer: thv Antwerp Tower (Democo nv – CIT Blaton sa)
  • Studiebureau: Arcade Concept Engineering bvba
  • Opdrachtgever: Matexi Projects nv
  • Prefab betonelementen: Decomo sa
  • Andere Partners: Stone nv – Opus Marble Belgium sa

Nominatie – Imperial College – Sir Michael Uren Hub – London

De Sir Michael Uren Hub is een onderzoekslaboratorium voor het Imperial College London in White City. Het biedt inspirerende werkplekken voor wetenschappers die werken aan geavanceerd biomedisch onderzoek, ten behoeve van de samenleving.

De gevels zijn bekleed met witte prefab vinnen. Elke vin is 4 m hoog. Er zijn er in totaal 1.300 in zeven basisvormen. Ze staan in regelmatige reeksen opgesteld, bieden schaduw en privacy, filteren het daglicht en creëren een ritmisch patroon dat verwijst naar de wetenschappen binnen in het gebouw: het samengaan van het kunstmatige met het organische.

Wijlen Michael Uren was een Imperial alumnus, ingenieur en innovator. In de jaren ‘80 pionierde hij met het gebruik van gemalen gegranuleerde hoogovenslakken of GGBS ter vervanging van cement in beton. Bij Allies and Morrison vonden ze het belangrijk om de koolstofemissie te verminderen en om een verband te leggen met de opmerkelijke bijdrage van de weldoener. Daarom werd voor de prefab vinnen voor 50% hoogovenslak gebruikt, wat niet gebruikelijk is in architectonisch beton: het resultaat van een geëngageerd experiment tussen de klant, de fabrikanten en de ontwerpers.

De vinnen maken hoge ramen mogelijk die de bewoners royaal daglicht verschaffen. Langs de buitenkant creëren ze een rustig maar rijk beeld voor de stad: soms zie je sterke omlijnde schaduwen, soms een zachte, mysterieuze gloed.

  • Architect: Allies and Morrison, UK
  • Aannemer: IGS, UK
  • Studiebureau: Buro Happold, UK
  • Opdrachtgever: Imperial College, UK
  • Prefab betonelementen: Loveld nv

Nominatie – Residentie BTON – Sint-Elois-Winkel

Bij residentie BTON werd gekozen voor een totaalconcept in beton. Het resultaat is een brutalistische woning in haar buitenschil, maar heel verfijnd vanbinnen. Een woning met een zee van licht en telkens veranderende perspectieven.

Geprefabriceerde holle wanden worden op een niet-conventionele wijze toegepast. Naast hun dragende functie worden ze namelijk gebruikt als esthetisch element in een individuele woning.

De structurele elementen zijn volledig weggewerkt in de holle wanden en in de opstort van de predallen. Hierdoor vind je in de woning geen zichtbare balken of kolommen die de ruimtes belemmeren. In dit project met hoge afwerkingsgraad komen alle mogelijke toepassingsgebieden van de holle wanden aan bod.

Ze worden gebruikt voor de waterdichte uitvoering van de kelder, alsook voor de muren van het zwembad. Door de technieken op voorhand in te werken, kan er snel gewerkt worden met een mooie afwerking. De gevelpanelen met gestructureerde buitenschil en gladde binnenzijde worden bij productie reeds voorzien van het nodige isolatiepakket.  Daardoor voldoen ze aan de hedendaagse EPB-eisen. De combinatie van prefab elementen met in-situ beton biedt enorm veel mogelijkheden, zowel stabiliteit-technisch als architecturaal. De toepassing van de holle wand in dit project is daar een prachtig voorbeeld van.

  • Architect: icoon.be architecten bvba – BOWBOW Totaalaannemingen bv – Monrow bv
  • Aannemer: BOWBOW Totaalaannemingen bv
  • Studiebureau: Stabilos bv
  • Opdrachtgever: Mr. et Mme. Minne-Vanderheeren
  • Prefab betonelementen: Prefaxis nv

Winnaar – Tribune du Raidillon – Spa-Francorchamps

Het project betreft de nieuwe tribune van de mythische ‘Raidillon’-bocht op het circuit van Spa-Francorchamps. In het ontwerp en de schetsen werd getracht de positie, oriëntatie, helling en verhoudingen van de tribune te optimaliseren om het beste uitzicht te verkrijgen. 

De tribune staat zo dicht mogelijk bij de baan, zodat het aanvoelt als een totaalspektakel. De verhoudingen van het project, bestaande uit horizontale lijnen aan de voorzijde, ondersteunen het ‘snelheidseffect’ van de baan. De verticale structuur aan de boskant regelt de circulatie en leidt de toeschouwers naar de verschillende ingangen.

De structuur is bijna volledig geprefabriceerd.  Hierdoor kon het project in een recordtijd van vijf maanden en tijdens de winter in de Belgische Ardennen worden gebouwd.

Het beton is overal zichtbaar wat de uitstraling van het bouwwerk bevestigt en het project duurzaam maakt.

De prestaties van prefab en voorgespannen beton waren essentieel voor de stabiliteit. De uitdaging werd aangegaan, dankzij de inspanningen van allen: de ontwerpbureaus, de bedrijven en de prefabrikanten.

De betonnen tribune laat een onmiskenbare indruk na. Op basis van deze positieve ervaring wordt deze winter een identieke tribune voor de 24H paddocks gebouwd.

  • Architect: Luc Nelles Architectes Associés scrl – Artau Architectures scrl
  • Aannemer: sm Bodwarwé-Socogétra – ssm Wust-Serbi
  • Studiebureau: JML Lacasse Monfort sprl – Bureau d’études Pierre Berger sa
  • Opdrachtgever: Le Circuit de Spa-Francorchamps sa
  • Prefab betonelementen: Prefer sa – Ets. Ronveaux sa – Ergon nv
  • Andere partner: Seco Belgium nv

Nominatie – Kartonfabriek Soenen – Lanklaar

Op de voormalige Bekaert-site in Lanklaar werd vorig jaar aangevat met de bouw van een hypermoderne fabriek voor Soenen Golfkarton. Alles is er volledig gesloopt en er wordt een compleet nieuwe site ontwikkeld: 132.000 m² fabrieksoppervlakte op een terrein van 19 ha.

Van bij de start wenste de bouwheer een volledige betonconstructie in prefab omdat hij daar goede ervaringen mee had. Vulsteke ging gezien de enorme omvang van het project een samenwerking aan met een fabrikant met voldoende productiecapaciteit die bovendien een volledig pakket kan aanbieden.

Zowel kolommen, voorgespannen en gewapende elementen, TT-dakelementen, voorgespannen welfsels alsook de betonnen gevelpanelen zoals sandwichpanelen met silexafwerking en gladde betonpanelen werden er aangekocht.

Het gebruik van prefab beton in combinatie met een excellente samenwerking tussen de partners van dit project resulteerde in een tijdige levering en een snelle en efficiënte montage.

Ter uitbreiding van het 3D-model nam de leverancier het tekenwerk van de volledige prefab structuur op zich. Bovendien coördineerde hij de leveringen vanuit de verschillende productiesites.

Dat maakt zo’n groot project beter behapbaar. In alle fases van het project was er een absolute kwaliteitscontrole en ook dat is een belangrijke meerwaarde.

  • Architect: Maxan Engineering & Architects bvba
  • Aannemer: Vulsteke Bedrijfsgebouwen nv
  • Studiebureau: Stabilogics bvba
  • Opdrachtgever: Soenen Golfkarton nv
  • Prefab betonelementen: Ergon nv – Schelfhout nv – Prefaco nv – Echo nv
  • Andere partner: d-Concrete!

Nominatie – Voetgangersbruggen in UHSB – Schoten

Naar aanleiding van de automatisering van de sluizen 6 en 8 in Schoten verbood De Vlaamse Waterweg het gebruik van de sluisdeuren voor het oversteken van het kanaal. Deze werden regelmatig gebruikt door de buurtbewoners om snel over te steken naar de andere kant van het kanaal.

In 2020 gaf de gemeente Schoten aan Ney & Partners de opdracht om twee loopbruggen te ontwerpen om deze verbindingen tussen de aangrenzende wijken te herstellen. Eén van de eisen van de opdrachtgever was dat de bruggen onderhoudsvrij moesten zijn. De keuze was snel gemaakt voor een betonconstructie, en meer bepaald in ultrahogesterkte (vezel)beton.

De twee loopbruggen hebben een overspanning van 17 m en een nuttige breedte van 2,1 m. Ze hebben de vorm van trapbruggen, waarbij fietsers de constructie kunnen oversteken dankzij een fietsgoot. Beton met hoge prestaties vereist gecontroleerde verwerkingsomstandigheden die alleen verenigbaar zijn met prefabricage. De bouw van twee identieke loopbruggen maakt ook het hergebruik van bekistingen mogelijk, wat besparingen oplevert.

De verschillende onderdelen van de 75 mm dikke structuren werden in de werkplaats voorgemonteerd, waardoor een optimale uitvoeringskwaliteit werd gegarandeerd.

  • Architect: Ney & Partners nv/sa
  • Aannemer: E&C Van De Velde bvba
  • Studiebureau: Ney & Partners nv/sa
  • Opdrachtgever: Gemeente Schoten
  • Prefab betonelementen: Enjoy Concrete nv
  • Andere partner: Bekaert nv

Winnaar – Cityriver – Oostende

De ‘Cityriver’ in Oostende combineert duurzaam waterbeleid met een innovatieve landschappelijke inrichting. De klassieke straatkolk ruimde plaats voor een heuse ‘stadsrivier’.

Een stadsrivier die kan overstromen indien nodig, het water circulair gebruikt en laat infiltreren in de bodem. Met andere woorden een realisatie die klaar is om te gaan met de gevolgen van de huidige en toekomstige klimaatsveranderingen.

De Cityriver maakt deel uit van het nieuwe stadsdeel ‘Oosteroever’ met bijzondere aandacht voor de vormgeving van de publieke ruimte. Voor de boordstenen en een deel van de stapstenen en de zitblokken viel de keuze op maatwerk prefab elementen in architectonisch beton. Dit vanwege het uitzicht, de mogelijkheid tot maatwerk en de onderhoudsvriendelijkheid.

De grillige vorm van de Cityriver noopte tot de nodige creativiteit. De afboording van de rivier bestaat uit honderden L-wandjes in architectonisch beton die, precies omwille van de bedding van de rivier, geen standaardelementen zijn. In totaal werden maar liefst 1.200 elementen in prefab beton aangeleverd, in een 150-tal verschillende formaten.

Het resultaat is functioneel en esthetisch. Een nieuwe blikvanger in Oostende, een stad met vele troeven…

  • Architect: Farys cv – Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Oostende – SCAPE
  • Aannemer: Daniël Seru & Zonen bv
  • Studiebureau: Farys cv
  • Opdrachtgever: Stad Oostende
  • Prefab betonelementen: Ebema nv

Nominatie – Geluidsschermen E40 – Aalter

Het toenemende verkeer op de E40 en de N44 in Aalter veroorzaakte geluidsoverlast in de dorpskern en omliggende woonwijken.

Om er de leefbaarheid te optimaliseren, werkten CLUSTER landschap en stedenbouw, in samenwerking met Witteveen+Bos en in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, een studie uit waarbij in twee fasen geluidsschermen geïnstalleerd werden over een lengte van 9,5 km.

Een belangrijke randvoorwaarde vanuit het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Aalter betrof het esthetisch karakter van de geluidsschermen. De geluidsschermen langs Vlaamse wegen zijn vaak monotoon en weinig innoverend.

Prefab beton was omwille van zijn akoestische prestatie een logische keuze.  Om aan de esthetische eisen te voldoen, ontwikkelden CLUSTER een methode waarbij standaard absorberende elementen in houtvezelbeton in diagonale richting werden versneden en opnieuw samengevoegd tot een ruitvormig patroon van genuanceerde kleurtinten.

Door de lichte en donkere tinten af te wisselen wordt een optische illusie van diepte gewekt. Op die manier wordt het effect van een lange kaarsrechte muur visueel onderbroken en wordt het geheel levendig.

De grootte van de ruiten werd bepaald aan de hand van simulaties opdat bestuurders het patroon vanuit een rijdende wagen niet als ‘te druk’ zouden ervaren.

Het resultaat is een mooie combinatie van functionaliteit en esthetiek, binnen het vooropgestelde budget.

  • Architect: CLUSTER landschap en stedenbouw
  • Aannemer: BAM Contractors nv
  • Studiebureau: Witteveen+Bos Belgium nv
  • Opdrachtgever: Agentschap Wegen en Verkeer – Oost-Vlaanderen
  • Prefab betonelementen: Omnibeton nv

Nominatie – Mercatoreiland – Rupelmonde

Het ontwerp voor het Mercatoreiland herstelt het contact met het water en het culturele en nautische erfgoed. Een grindparking aan de Schelde werd omgetoverd tot een groene ontmoetingsplaats.

Langs de nieuwe waterkering biedt een verhoogd plateau een panoramisch zicht over de rivier waar je in de zomer van de zonsondergang kan genieten.

In het park is er een ontmoetingsplaats met betonnen zitelementen onder de bestaande treurwilg en kan je afdalen naar een steiger tot bij het water van de Vliet.

Voor een aantal van deze elementen werd gekozen voor beton met een aardse kleur, met oneffenheden en een bijzondere oppervlaktestructuur van gestraald architectonisch beton.

Het resultaat? Opvallende doch serene rustpunten, in harmonie met de natuurpracht. Grillige, betonnen elementen die het landschap niet overheersen, maar net meer allure en vrijheid geven. 

Organische elementen met reliëf en doorleefdheid. Het lijkt alsof de verhardingselementen er al honderden jaren liggen … omarmd door de natuur.

  • Architect: Landschaap gcv
  • Aannemer: Hertsens Infra nv
  • Studiebureau: Landschaap gcv
  • Opdrachtgever: Gemeente Kruibeke
  • Prefab betonelementen: Ebema nv

Winnaar – Vleermuizenhotel – Schoten

In maart van dit jaar bouwde Willemen Infra een ‘vleermuizenhotel’ in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Het concept werd in overleg met Agentschap Natuur & Bos en het studiebureau OMGEVING uitgewerkt en het werd landschappelijk ingepast in de aanloophelling van de nieuwe Hoogmolenbrug over het Albertkanaal.  Het Albertkanaal is namelijk een belangrijke corridor voor vleermuizen.

Omdat vleermuizen graag in een complexe constructie rondvliegen, werd er gekozen voor een verblijfplaats opgebouwd uit vier grote geprefabriceerde betonnen kamers, on site met elkaar verbonden en met een totaalvolume van meer dan 100 m³.  Verder werden aan deze kamers poreuze betonbuizen gekoppeld die dienen als zijkamers.

Deze poreuze buizen zorgen niet enkel voor een betere grip voor de vleermuizen, ze zijn ook uiterst geschikt om vochtige plaatsen te realiseren, het ideale klimaat voor deze bedreigde diersoort.

Door goede afspraken tussen de aannemer en de producent van het prefab beton werd dit winterverblijf op vier dagen gebouwd, waardoor ook de deadlines van de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal werden gerespecteerd. Time is money!

Met deze volledig ondergrondse geprefabriceerde betonnen vierkamerconstructie werd zo één van de grootste en duurzaamste winterverblijven voor vleermuizen ter wereld geplaatst.

  • Aannemer: Willemen Infra nv
  • Studiebureau: OMGEVING cv
  • Opdrachtgever: De Vlaamse Waterweg nv
  • Prefab betonelementen: Tubobel Group bv
  • Andere partner: Agentschap Natuur & Bos

Nominatie – RWA-as Oost Turnhout

Voor de infiltratie van hemelwater op een industrieterrein in Hoogstraten voorzag de omgevingsvergunning een wadi. Enkele omwonenden reageerden echter sceptisch, niet enkel uit esthetisch oogpunt. De ruimte zou niet meer voor andere toepassingen kunnen worden benut en men vreesde dat het open water ongedierte zou aantrekken. 

Innovatieve ‘watertafels’ bleken alle knelpunten weg te werken. Modulaire geprefabriceerde elementen laten een zeer snelle realisatie van een ondergrondse ruimte toe zonder dat de bovenbouw op termijn gaat verzakken of instabiel wordt. Er gaat dus geen bovengrondse ruimte verloren.

De robuuste tafels worden in de fabriek in één fase gestort, essentieel voor de stevigheid van het geheel, zeker als je weet dat ze voldoen aan de eisen van een verkeersklasse D400 met een dekking van 25 centimeter. Maar ook hogere belastingen vormen geen probleem.

De tafels worden op prefab funderingselementen geplaatst en omsloten met prefab wanden. Het geheel wordt omhuld met infiltratiewanden uit gerecycleerd kunststof.   Zo kan men op flexibele wijze een ondergrondse ruimte realiseren voor buffering en infiltratie.  Mangaten laten inspectie en een vlotte reiniging toe zodat de goede werking verzekerd blijft.

In Hoogstraten wordt het waterpeil permanent gemonitord wat vandaag al vanzelfsprekend zou moeten zijn. Op termijn zal dit systeem een uitstekende, duurzame oplossing bieden voor een brede waaier aan toepassingen.

  • Architect: Architectenbureau Van Laer & Van Erck bv
  • Aannemer: Anders Beton nv
  • Studiebureau: Trewatin BV
  • Opdrachtgever: VDV immo bv
  • Prefab betonelementen: Anders Beton nv

Nominatie – Buffer- en infiltratiebekken – Hoogstraten

Voor de infiltratie van hemelwater op een industrieterrein in Hoogstraten voorzag de omgevingsvergunning een wadi. Enkele omwonenden reageerden echter sceptisch, niet enkel uit esthetisch oogpunt. De ruimte zou niet meer voor andere toepassingen kunnen worden benut en men vreesde dat het open water ongedierte zou aantrekken. 

Innovatieve ‘watertafels’ bleken alle knelpunten weg te werken. Modulaire geprefabriceerde elementen laten een zeer snelle realisatie van een ondergrondse ruimte toe zonder dat de bovenbouw op termijn gaat verzakken of instabiel wordt. Er gaat dus geen bovengrondse ruimte verloren.

De robuuste tafels worden in de fabriek in één fase gestort, essentieel voor de stevigheid van het geheel, zeker als je weet dat ze voldoen aan de eisen van een verkeersklasse D400 met een dekking van 25 centimeter. Maar ook hogere belastingen vormen geen probleem.

De tafels worden op prefab funderingselementen geplaatst en omsloten met prefab wanden. Het geheel wordt omhuld met infiltratiewanden uit gerecycleerd kunststof.   Zo kan men op flexibele wijze een ondergrondse ruimte realiseren voor buffering en infiltratie.  Mangaten laten inspectie en een vlotte reiniging toe zodat de goede werking verzekerd blijft.

In Hoogstraten wordt het waterpeil permanent gemonitord wat vandaag al vanzelfsprekend zou moeten zijn. Op termijn zal dit systeem een uitstekende, duurzame oplossing bieden voor een brede waaier aan toepassingen.

  • Architect: Architectenbureau Van Laer & Van Erck bv
  • Aannemer: Anders Beton nv
  • Studiebureau: Trewatin BV
  • Opdrachtgever: VDV immo bv
  • Prefab betonelementen: Anders Beton nv

Winnaar – Tuinstraat – Antwerpen

De stad Antwerpen werkt aan een toekomstgerichte visie op zijn publieke ruimte. In deze tijden van klimaatopwarming en wateroverlast is ‘vergroenen’ en ‘verblauwen’ de boodschap. En dat mag letterlijk genomen worden: een betere waterbeheersing, meer planten, meer gras en bloemen, zorgen voor een aangenamere omgeving.

Door ruimte te creëren voor beplanting en water, wenst de stad een klimaatrobuust te worden. Reeds in verschillende Antwerpse districten werden intussen tuinstraten aangelegd. Dat zijn straten die werden onthard, maar vooral ook slim verhard.

Oude tegels werden verwijderd en vervangen door waterdoorlatende bestrating en grasbetontegels. Voetgangers en fietsers behouden hun wandel- en rijcomfort terwijl het regenwater doorheen de verharding kan infiltreren.

Door in te zetten op hergebruik, buffering en infiltratie van regenwater ter plaatse wordt de straat ‘blauwer’. Zo weinig mogelijk water vloeit nog af naar de riolering.  Opdrachtgevers van publieke werken zoeken in deze stad steeds naar een combinatie van esthetische mooie en technisch geschikte materialen. Prefab beton biedt een uitstekend antwoord op onze wensen voor zo een klimaatrobuuste stad.

  • Architect: Stad Antwerpen
  • Aannemer: Verbruggen BV – AGBb bvba
  • Opdrachtgever: Stad Antwerpen
  • Prefab betonelementen: Ebema nv
  • Andere partner: Aquafin nv

Nominatie – GO! talent – Dendermonde

GO! talent, voorheen bekend als het Koninklijk Technisch Atheneum van Dendermonde, is een technische en beroepsschool die voorziet in opleidingen in de zorg, de commerciële en de industriële sectoren.

Het project bestaat uit twee delen: de renovatie van het bestaande Ariagebouw en een nieuwbouw. De nieuwbouw maakt deel uit van een totaal vernieuwde schoolsite met een sportzaal, die ook na de schooluren door de buurt gebruikt kan worden.

Vanaf de conceptfase was de ambitie van dit project om een levendig gebouw met zoveel mogelijk open en vrije ruimte te creëren. Dit om zowel kwaliteit als vrijheid in gebruik te waarborgen. De rijkdom aan ruimte biedt de leerlingen de kans om experimentele projecten te bedenken waarin schaal geen beperkende factor hoeft te zijn.

Om deze ambities mogelijk te maken was het gebruik van prefab beton een logische keuze. Prefab betonnen wanden, balken en kolommen in combinatie met betonnen metselwerk vormen letterlijk de bouwblokken van het architectuurconcept.

De creatie van grote, open ruimtes die tegelijk robuust zijn en lawaai absorberend, zijn dankzij moderne betontechnieken mogelijk geworden. 

Als dusdanig maken de aandacht voor detail en de appreciatie van hedendaagse industriële betontechnologieën dit project tegelijk opmerkelijk en relevant.

  • Architect: B-architecten nv – OMGEVING cv
  • Aannemer: Artes Roegiers nv
  • Studiebureau: UTIL cvba – Cenergie nv – Daidalos Peutz bv
  • Opdrachtgever: GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Prefab betonelementen: Kerkstoel 2000+ nv – Ergon nv – Coeck Betonfabriek nv-  Artes Prefab nv

Nominatie – Elzenhof – Elsene

Het project betreft een onderdeel van de verbouwing van de historische site van het gemeenschapscentrum Elzenhof gelegen in een zogenaamde ‘probleemwijk’ in Brussel.

Elzenhof is een plek om samen te komen, een lichtpunt dat zorgt voor de sociale cohesie in de wijk.

De architecturale aanvulling naar de tuin toe, een enorm buitenterras, is er een van een ingetogen sfeer waarin het prefab beton de serene en tijdloze aanvulling in de verf zet en zo perfect in interactie gaat met het historische monument. De aanvulling vloeit tevens samen met de omliggende stadstuin.

De keuze van prefab beton is niet louter een esthetische keuze maar ook een functionele. De beperkte toegankelijkheid van de site maakte het leveren van de producten immers complex. Snelheid en efficiëntie waren in dit moeilijk bereikbare gebied een must. De maatwerkmogelijkheden waren erg belangrijk. De keuze voor prefab beton maakte just-in-time leveringen mogelijk.

Het verhoogde terras en de betonnen tribune staan centraal en willen aanzetten tot culturele en sociale activiteiten. Beton werd eveneens gebruikt voor de bestrating, de verticale wanden, de hoogteverschillen en de zitbanken.

Bijna alle materialen zijn op maat gemaakt in zelfverdichtend beton. Het geheel resulteert in een aangename ontmoetingsplek die de leefkwaliteit in de hele buurt ten goede komt.

  • Architect: dMVA architecten bvba
  • Aannemer: Van Poppel nv
  • Opdrachtgever: Gemeenschapscentrum Elzenhof vzw
  • Prefab betonelementen: Ebema nv