FEBE Elements Awards 2023
Genomineerde projecten in de categorie – Precast in Buildings

Genomineerde projecten in de categorie – Precast in Buildings

De jury van de FEBE Elements Awards kwam op 25 augustus bijeen. Zoals gebruikelijk nomineerde de jury 3 “finalisten” in elke categorie. In de categorie “Gebouwen” – Precast in Buildings – zijn de volgende projecten genomineerd:

Q Residences

Amsterdam


In Amsterdam-Zuid is op een van de meest prominente locaties van Buitenveldert een nieuw icoon van internationale allure verrezen: Q Residences.

Q Residences is een unieke plek om te wonen en bestaat uit twee torens, de Quartz North Tower en de Qube South Tower. Dit wooncomplex combineert een perfecte locatie met de hoogwaardige architectuur van Studio Gang, een van ’s werelds meest gerenommeerde architectenbureaus.

Q Residences is een nieuw landmark, met 248 huurappartementen en een plein op de begane grond.

Voor de Quartz-toren vormt zacht wit architectonisch beton, samengesteld uit witte natuursteentoeslagmaterialen en een witte cementmatrix, de basis van de betonnen elementen die de hele gevel vormen. Balkons (horizontale delen) en vinnen (verticale delen) bepalen samen de spiraalvormige sculptuur van de toren.

Bezoek de website van de architect voor meer informatie: https://www.q-residences.nl/en/

Architect: Studio Gang [USA] – Rijnboutt BV [NL]
Aannemer: J.P. van Eesteren BV [NL]
Studiebureau: IMd Raadgevende Ingenieurs BV [NL]
Opdrachtgever: Kroonenberg Groep [NL] – NEOO
Prefab beton: Decomo nv

Ravelingen

Knokke-Heist

De nieuwe Ravelingen-festivalzaal in Knokke-Heist biedt een brede waaier aan evenementmogelijkheden.

Het gebouw is ontworpen als een massieve betonstructuur, zodat de massa de vereiste akoestische isolatiewaarde geeft. De dikte van de verschillende betonelementen werd bepaald op basis van het akoestisch onderzoek en het concept van de draagstructuur werd zoveel mogelijk geoptimaliseerd.

De wanden zijn gemaakt van betonnen kanaalplaten. Dit heeft het mogelijk gemaakt om grote openingen of traveeën te creëren zonder moeilijke ingrepen.

De combinatie van deze verschillende soorten geprefabriceerde elementen zorgt voor een maximale optimalisatie van de bouwtijd, het materiaalgebruik, de reductie van hangende hulpconstructies en het architectonische resultaat. In de ontwerpfase is al rekening gehouden met de juiste verdeling van de voegen voor de resterende zichtbare elementen.

Architect: B-architecten nv
Aannemer: Stadsbader nv
Studiebureau: Mouton cvba – Peutz [NL]
Opdrachtgever: AGSO Knokke-Heist
Prefab beton: Prefaxis nv – Van Maercke Prefab nv – Betesco nv – Van Thuyne bvba

Hofkouter – Basischool

Sint-Lievens-Houtem

Basisschool Hofkouter ligt in Sint-Lievens-Houtem.

Het doel van dit project was de bouw van een compact, monolithisch gebouw dat als baken zou dienen voor de hele schoolsite. Het gebouw is een kolom-wand structuur. De wanden tussen de klaslokalen zijn niet dragend, wat het gebouw de flexibiliteit geeft om naar behoefte aangepast te worden.

De betonnen elementen geven het gebouw de nodige massa. Deze massa, die bestaat uit muren, kolommen en vloerplaten en de granieten vloer, stelt ons in staat om te werken met de thermische inertie van het gebouw, waardoor een stabiel binnenklimaat ontstaat dat niet gevoelig is voor temperatuurschommelingen.

Architect: Geert De Groote Architecten bv / Isabelle Jacques – Bernard Wittevrongel architecten
Aannemer: Detrac bv – Matthijs nv – Van Den Rijse nv
Studiebureau: Mouton cvba – Studiebureau R. Boydens nv
Opdrachtgever: GO! Gemeenschapsonderwijs
Prefab beton: Verhelst nv – Prefadim Belgium nv – Betesco bv