FEBE Elements Awards 2023
Genomineerde projecten in de categorie Precast in Structures

Genomineerde projecten in de categorie Precast in Structures

De jury van de FEBE Elements Awards kwam op 25 augustus bijeen. Zoals gebruikelijk nomineerde de jury 3 “finalisten” in elke categorie. In de categorie “Structures” – Precast in Structures – zijn de volgende projecten genomineerd:

FRA21 – Datacenter

Frankfurt [D]

Dit datacenter in Frankfurt in Duitsland bestaat uit bijna 20.000 m² betonnen elementen uit België.

Grootschalige datacenterprojecten van dit kaliber zijn per definitie missiekritisch. Ze worden gekenmerkt door zeer zware berekeningen (met een hoge veiligheidsfactor) op het gebied van stabiliteit, een zeer redundant ontwerp (om diverse calamiteiten te weerstaan), versnelde civiele uitvoering (opgelegd door de zeer snelle evolutie van de technologie), extreem hoge beveiliging, Angelsaksische beveiligingsnormen, enz. Een grote uitdaging voor alle betrokkenen bij het project was de zeer strakke deadline. Het ontwerp- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV koos ervoor om het ontwerp te baseren op een prefab betonnen bouwconstructie.

Architect: Royal HaskoningDHV
Aannemer: Viabuild nv
Studiebureau: Royal HaskoningDHV
Opdrachtgever: Vantage Data Centers Germany GmbH
Prefab beton: Kerkstoel 2000+ nv

ZIN – Zin in No(o)rd

Brussel – Bruxelles

ZIN, “Zin in No(o)rd” is een herontwikkelingsproject voor de herbestemming van de 2 torens van het WTC-complex in de Brusselse Noordwijk. Na het ontmantelen van de 2 torens tot hun kern zullen er 2 nieuwe torens opgetrokken worden die verbonden worden door een centrale volume. Dit multifunctioneel gebouw bevat 14.000m² wooneenheden, 16.000m² hotel, 75.000m² kantoorruimte, sportruimtes, horeca en handelszaken.

De hele draagstructuur in prefab-beton werd voorzien door Ergon nv en Prefaco nv. 30.000 ton puin van de oude torens werd verzameld, gesorteerd, vermalen en verwerkt tot 3.500 ton A+ aggregaten.

Voor dit project is de fabrikant de eerste in België die geprefabriceerde circulaire betonelementen heeft geleverd met Cradle-to-Cradle Silver-certificaat.

Architect: THV FUTURE WTC (Jaspers-Eyers Architects nv – 51N4E bvba – L’AUC As)
Aannemer: THV OPEN MINDS CONSTRUCTION (CFE nv, Van Laere nv, BPC nv en VMA nv)
Studiebureau : Greisch nv – BGroup
Opdrachtgever: ZIN IN NOORD (SIRI) nv
Prefab beton: Ergon nv – Prefaco nv

Insectenboerderij

Nesle [FR]

Prefab beton werd gebruikt voor alle constructies van twee gebouwen voor het kweken en verwerken van de Hermetia Illucens vlieg (zwarte soldaatvlieg) tot voer voor dieren en planten. Er werden verschillende geprefabriceerde elementen gebruikt: Kolommen; balken en gordingen; bordessen; brandmuur en gevelpanelen; vloeren (honingraatplaten en voorplaten).

Het eerste van de twee gebouwen heeft 5 verdiepingen, is 27 meter hoog, inclusief het dak, en heeft een oppervlakte van 4.360 m². Het tweede gebouw heeft een oppervlakte van 10.000 m².

Architect: CG2i [FR]
Studiebureau: Ets. E. Ronveaux sa – EDIFIS sprl
Opdrachtgever: Innovafeed [FR]
Prefab beton: Ets. E. Ronveaux sa
Andere partner: BEMACO [FR]