FEBE Elements Awards 2023
Outstanding Precast Award gaat naar de Pier van Blankenberge

Outstanding Precast Award gaat naar de Pier van Blankenberge

Blankenberge

De wandelweg van de iconische pier van Blankenberge werd in 2021-2023 gereconstrueerd naar het oorspronkelijke model uit 1933. Deze wandelweg werd opgetrokken in beton en steekt 350 meter ver in de Noordzee.

De monoliete structuur bestaat uit betonnen kolommen, balken, vloer, borstweringen en windschermen, voorzien van houten schrijnwerk.

Voor de balken, borstweringen en windschermen werd geopteerd om deze te prefabriceren. Om het aantal naden te beperken, werd gebruik gemaakt van zogenaamde natte knopen. Ze verbinden de elementen onderling of verbinden ze met de ter plaatse gegoten onderdelen zoals de kolommen en de vloerplaat.

De hoge afwerkingsgraad was voor de ontwerpers de voornaamste reden om te kiezen voor het deels prefabriceren van de constructie. 

Zo werden diverse elementen omgekeerd gegoten, waardoor de stortzijde zich nu aan de minder zichtbare onderzijde bevindt en het zichtbare bovenvlak ook voorzien is van een mooie houtstructuur.

De beheerste omgevingsparameters van het atelier leiden tot een gelijkmatige kleur van de elementen onderling. Door de betonsamenstelling te optimaliseren is het bovendien mogelijk een lange levensduur te garanderen. Het gebruik van prefab beton was een essentiële keuze om dit project te doen slagen. Dat hierdoor de uitvoeringstermijn werd ingekort, was een groot pluspunt. 

Architect: B-juxta architecten bv – Agentschap Onroerend Erfgoed
Aannemer: Artes Groep nv
Studiebureau: SBE stabiliteit – Stabitec Technieken
Opdrachtgever: Stadsbestuur Blankenberge
Prefab beton: Prefand bv
Andere partners: Vandenbraembussche nv – Verpoot bv – Mauws bv

“Dit project is in zeer veel aspecten ‘outstanding’. De uitdagingen waren groot: de vervanging van de art-deco pier, het respecteren van de eisen van Monumenten en Landschappen en het weerstaan aan de zeer agressieve omgeving ter hoogte van de eb- en vloedlijnen.

Door de betonsamenstelling te optimaliseren, is het mogelijk een lange levensduur te garanderen. Bovendien biedt de materiaalkeuze een antwoord op de vraag van Monumentenzorg om de pier op een zo goed mogelijke manier te herbouwen.”

De JURY