FEBE Elements Awards 2022
Precast in Landscape, de genomineerde zijn…

Precast in Landscape, de genomineerde zijn…

Mercatoreiland – Rupelmonde

De heraanleg van het Mercatoreiland in Ruppelmonde. De afgelopen maanden is het plein omgetoverd van een grindparkeerplaats tot een groene ontmoetingsplaats. Een “blauw en groen” project waarin water en natuur een belangrijke rol spelen. Het resultaat zijn opvallende rustplaatsen in harmonie met de natuurlijke schoonheid. Onregelmatige betonelementen die het landschap niet overheersen, maar net iets meer allure en vrijheid geven. Beton met een bijzondere oppervlaktestructuur, aardachtige kleur, onregelmatigheden en “luchtbellen”. Organische elementen met reliëf en een gevoel van leven. Alsof de bestratingselementen er al honderden jaren liggen… omarmd door de natuur. Mettertijd worden ze nog mooier. Wanneer dit beton gedurende langere tijd aan water wordt blootgesteld, wordt het groener, nog meer in overeenstemming met de natuur.

Architect: Landschaap gcv
Aannemer: Hertsens Infra nv
Studiebureau: Landschaap gcv
Opdrachtgever: Gemeente Kruibeke
Prefab betonelementen: Ebema nv

Geluidschermen E40 – Aalter

Het project werd uitgevoerd in opdracht van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en bestond uit het ontwerp van 5.500 meter nieuwe geluidsschermen langs de E40 en het nieuwe viaduct van Aalter. Een belangrijke voorwaarde voor het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Aalter was het esthetische karakter van de geluidsschermen. De bestaande geluidsschermen in Vlaanderen zijn vaak zeer eentonig van ontwerp en weinig vernieuwend.

Architect: CLUSTER landschap en stedenbouw bv
Aannemer: BAM Contractors bv
Studiebureau: Witteven+Bos Belgium nv
Opdrachtgever : Agentschap Wegen en Verkeer – Oost-Vlaanderen
Prefab betonelementen: Omnibeton nv

Cityriver – Oostende

In de Victoria-laan in Oostende stroomt sinds vorige zomer de Stadsrivier. Het is een stadsrivier die regenwater opvangt, dat vervolgens in de zanderige bodem kan sijpelen. Voor dit project koos de klant voor de integratie van veel geprefabriceerde betonelementen.

Architect: Farys cv – Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Oostende – SCAPE
Aannemer: Daniël Seru & Zonen bv
Studiebureau: Farys cv
Opdrachtgever: Stad d’Oostende
Prefab betonelementen: Ebema nv