FEBE Elements Awards 2023
Precast in Structures Award gaat naar het project Zin in No(o)rd

Precast in Structures Award gaat naar het project Zin in No(o)rd

Brussel

ZIN is de herontwikkeling van de WTC I & II-torens in het hart van de Brusselse Noordwijk. De kantoortorens zijn omgevormd tot een open en hybride programma van kantoren, appartementen en een hotel, aangevuld met een publieke serre en een panoramische daktuin.  

Het project hergebruikt maximaal de oude structuur. De funderingen, de ondergrondse verdiepingen en de centrale betonkernen van de voormalige torens vertegenwoordigen meer dan 60% van het oorspronkelijke gewicht en werden dus behouden. Een volledig geprefabriceerde betonnen structuur met een kenmerkend nieuw volume van 14 dubbelhoge verdiepingen wordt opgespannen tussen de vroegere kernen. Zo ontstaan zeer open en weidse oppervlaktes die vrij invulbaar zijn en als grote landschappen werken met genereus daglicht en vergezichten.  

In de enkelhoge verdiepingen herbergen U-vormige prefab-kolommen de verse luchttoevoer als een bouwkundige schacht waardoor het kanaalwerk in de plafonds of vloeren beperkt is en een goede vrije hoogte werd gerealiseerd. Prefab beton biedt optimale overspanningen aan met een minimum aan verticale structuur en betongebruik tot gevolg.  

Door het beton overal zichtbaar te houden wordt het gebouw, waarvan het gebruik kan en zal veranderen, als tijdloze constructie zeer tastbaar voor de gebruiker.  Zo werd een efficiënte, aantrekkelijke en aanpasbare structuur gerealiseerd die niet na één levenscyclus afgebroken moet worden en die een broodnodige bijdrage levert aan de diversiteit in de Noordwijk.

Architecte : THV FUTURE WTC (Jaspers-Eyers Architects nv – 51N4E bv – L’AUC As)
Entrepreneur : THV OPEN MINDS CONSTRUCTION (CFE nv, Van Laere nv, BPC nv en VMA nv)
Bureau d’études : Greisch nv – BGroup
Maître d’ouvrage : ZIN IN NOORD (SIRI) nv
Béton préfabriqué : Ergon nv – Prefaco nv

De voormalige WTC-torens in Brussel-Noord werden ontmanteld tot op de kern en heropgericht met duurzame ambities. Het hernieuwde complex biedt een uitgebreide mix aan functies aan. Op elk moment van de dag zullen er activiteiten en gebruikers zijn in en rond het complex. Zo wil deze ontwikkeling een nieuwe dynamiek injecteren in de Noordwijk.
 
De nieuwe constructie, met een aanzienlijk ruimere netto bruikbare verdiepingshoogte en de inzet van kolommen, balken, breedplaatvloeren en dubbele wanden in prefab beton, maakt het gebouw klaar voor een langdurig toekomstig gebruik.
 
Voor de fabricatie van het prefab beton werd het puin van de sloop van de voormalige torens hergebruikt als aggregaat in de nieuwe betonelementen. Dit proces behaalde het cradle-to-cradle zilver label. Het bewijst volgens de jury dat er grote stappen gezet kunnen worden naar een duurzamer productie- en bouwproces bij toepassing van prefab beton.
 
Na eerdere realisaties in prefab beton in de Noordwijk toont ook dit gebouw dat prefab beton dé oplossing is voor veel uitdagingen.

 

De jury