#fea14 – Palmares
- Precast in Buildings
- Winnaar – Bedrijfsgebouw Enjoy Concrete
- Nominatie – Zuidzicht Hasselt
- Nominatie – Incubator Wetenschapspark Waterschei
- Precast in Infrastructure
- Winnaar – Radartoren in Oostende
- Nominatie – Quai de la Sambre – Charleroi
- Nominatie – Place des Guillemins – Liège
- Small Scale Precast
- Winnaar – Waterdoorlatende bestrating “Virage”
- Nominatie – Phénix 4 – Charleroi
- Nominatie – Kleine verhalen in de groote oorlog
- Outstanding Precast
- Winnaar – Coupole de l’ambassade du Qatar
- Nominatie – Bushaltebanden voor eiland- en visgraatperrons
- Nominatie – Milaan 2015
Precast in Buildings
De prijs gaat naar een gebouw dat volledig is opgetrokken in prefab beton of dat gebruik maakt van een belangrijk aandeel prefab betonelementen. Het gebouw moet afgewerkt/opgeleverd zijn in de periode september 2013-oktober 2014.
Winnaar : Bedrijfsgebouw van Enjoy Concrete
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Enjoy Building
Architect: Govaert & Vanhoutte
Aannemer: Valcke prefab beton
Studiebureau: Cobe/Studiebureau Wittouck
Prefab producten: Enjoy Concrete nv
Het bedrijfsgebouw van prefabrikant Enjoy Concrete, tegelijk een showcase voor klanten en volledig opgetrokken uit prefab beton. Het belangrijkste aandeel van het gebouw is de loods, die ook de kantoorruimte bevat. Er werden raampartijen van 6 op 3 meter geïntegreerd, net even groot als 1 prefab gevelelement.
Om de klassieke industriegevel te doorbreken en om een contrast te hebben ten opzichte van de loods werd een uitkragend volume geplaatst op het uiteinde bovenaan. Deze eyecatcher doet dienst als boardroom.
Het gebouw krijgt een eigenheid via de ‘geprinte bomenrij’, als een spiegel voor de bomenrij langs de Damse Vaart. Via de bijzondere toepassing van het procedé graphic concrete creëerden de ontwerpers een boeiende interactie tussen de werkelijke omgeving en het gebouw, als een reflectie van de natuur aan de andere kant van de vaart.
Nominatie : Zuidzicht Hasselt

In dit nieuwe appartementsgebouw in Hasselt speelt beton een grote rol in de gevelbekleding en voor de frontpanelen van de terraselementen. De betrachting was om het beton hagelwit te krijgen. De terraselementen zijn tweezijdig gepolijst. Alle hoeken van het gebouw zijn afgerond, waarbij het architectonisch beton de afronding 100% volgt. Er liggen geen voegen in de hoeken, de voegen liggen steeds ‘om de hoek’. De verdiepingen staan geschrankt boven elkaar, wat het project een gevoel van ruimte geeft. Daardoor werd ook de montage van het beton een stuk complexer. 2014 – Hasselt
Opdrachtgever: Kolmont Woonprojecten – Architect: BURO II & ARCHI +I – Algemeen Aannemer: Cordeel – Studiebureau: StuBeCo – Prefabrikant: Decomo
Nominatie : Incubator Wetenschapspark Waterschei

25 jaar na de sluiting van de mijnen moet het Wetenschapspark van Waterschei een inspirerende innovatieplek worden. De gevel en exterieur-plafonds zijn bekleed in enkelschalige gevelbekleding in gezuurd grijs-beige architectonisch beton. In de voorgevel zijn slanke zonneweringslamellen uitgevoerd in gezuurd grijs-beige architectonisch beton. Deze zonnewerignslamellen zijn voorzien van naspanning (in de fabriek) om doorbuiging tot een absoluut minimum te herleiden. Een monumentale trap, opgebouwd uit trede- elementen in architectonisch beton zorgt voor de toegang. 2014 – Waterschei
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Stad Genk +KU Leuven + Limburgse reconversiemaatschappij – Architect: POLO Architects – Algemeen Aannemer: THV Incubathor (Kumpen-Strabag) – Projectonwikkelaar: LRM nv – Studiebureau: VK Engineering – Prefabrikant: Verheyen Beton NV
Precast in Infrastructure
De prijs gaat naar een infrastructuurproject – wegeniswerken, bruggen, aanleg van pleinen, waterbeheer…- dat gedeeltelijk of volledig is opgetrokken uit prefab beton. Het infrastructuurproject moet afgewerkt/opgeleverd zijn in de periode september 2013-september 2014.
Winnaar : Radartoren in Oostende
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Vlaamse Overheid (Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Maritieme Toegang)
Architect: E+W Eggermont
Algemeen Aannemer: West Construct
Studiebureau: Technum-Tractebel Engineerin
Prefab producten: Loveld nv
In het kader van het verbreden van de haventoegang te Oostende, was het noodzakelijk om de bestaande onbemande radartoren aan de voet van het oude oosterstaketsel af te breken. De nieuwe toren maakt deel uit van een gemeenschappelijke radarketen met Nederland, om zo het scheepvaartverkeer op de Noordzee en in het Scheldegebied effectief te kunnen begeleiden.
De bouwheer koos een architecturaal sierlijk en opvallend ontwerp. De toren is samengesteld uit 23 prefab elementen van ongeveer 2 m hoogte en elk een gewicht van 25 ton. Alle elementen werden geproduceerd met zelfverdichtend beton sterkteklasse C55/67 omgevingsklasse ES4 met HSR LA cement.
Nominatie – Quai de la Sambre te Charleroi

Dit project omvat de ontwikkeling van de kaaien van de Samber (Phenix 4) en de uitvoering van een voetgangersbrug (Phenix 8). Naast de kasseien van de oude stad verschijnt een ruime en met groen aangelegde betonvlakte. Het is een flaneerplek, een plek om te vertragen en te spelen. 2014 – Charleroi
Opdrachtgever: Ville de Charleroi – Architect: L’escaut Architecture – Algemeen Aannemer: BAM-Betonac – Projectontwikkelaar: IGRETEC – Studiebureau: Greisch – Prefabrikant: Ebema, Urbastyle
Nominatie – Place des Guillemins

Bij de inrichting van de Place des Guillemins konden de ontwerpers niet naast het imposante en helwitte station van Calatrava kijken. Er werd gekozen voor een contrasterende, grijze vlakte. Die werd gecreëerd met 380 betontegels een uitzonderlijk formaat (12 m²), in uitgewassen beton. Bij het ontwerp gaat vooral aandacht uit naar de voetganger. De voetpaden zijn gestructureerd door middel van groen en drie waterbassins.
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Ville de Liège – Architect: Atelier 4D – Algemeen Aannemer: Eloy/JMV Colas – Projectonwikkelaar: LRM nv – Studiebureau: Ney & Partners – Prefabrikant: Prefer – Advies bij voorstudie: FEBELCEM
Small Scale Precast
Dit is een nieuwe categorie sinds dit jaar, 2014. De prijs gaat naar een infrastructuur- of gebouw of ander project waarbij kleinschalige elementen een belangrijke rol spelen als bouwelement of decoratief element. Het voorstel moet afgewerkt/opgeleverd zijn in de periode september 2013-oktober 2014.
Winnaar : Waterdoorlatende bestrating ‘Virage’
De waterdoorlatende tegel “Virage” van 30x30x12 cm biedt de vrijheid om totaal verschillende designs te realiseren met één en dezelfde tegel. Afhankelijk van hoe de tegels worden geplaatst ontstaat een totaal ander eindresultaat. De opvulling van de openingen kan gebeuren met een grasdalmengsel waarin je dan gras laat groeien of met een split in een contrasterende kleur waardoor de figuur een nog mooiere aftekening krijgt.
Prefabrikant: Marlux – verschillende projecten en ontwerpen
2014
Nominatie : Kleine verhalen in de groote oorlog

Op een tentoonstelling ronde de Groote Oorlog in C-mine Genk symboliseren 44 bBetonnen Duitse Stahlhelmen, van de hand van Limburgs toparchitect Bart Lens, de bezetting in Limburg. Elke helm staat symbool voor een Limburgse gemeente en vertelt via een QR-code op de helm een uniek lokaal verhaal. De helmen worden tot half november tentoongesteld in Genk en verhuizen daarna naar Hasselt en Bokrijk.
2014 – Genk
Opdrachtgever: Provincie Limburg – Architect & Projectontwikkelaar: Lens Ass Architecten –Prefabrikant: Ebema
Nominatie : Phénix 4

Bij de herinrichting van de Samberkaai in Charleroi doen grote keien dienst als zitelementen. De keien bestaan uit kleine witte marmerelementen, verbonden door beton met wit cement. Daaraan werden ook nog zwarte keitjes toegevoegd, om een gespikkeld effect te verkrijgen. Dat geeft het beton een hedendaagse look. Het geheel werd gepolierd afgewerkt. Het grootste element meet 3,60 bij 2,60 meter en weegt 5 ton, wat een must is voor stadsmeubilair.
2014 – Charleroi
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Ville de Charleroi – Architect: L’Escaut / V+ – Algemeen Aannemer: BAM/Betonac – Studiebureau: Bureau Greisch – Prefabrikant: Urbastyle
Outstanding Precast
De prijs gaat naar een studie, onuitgevoerd ontwerp of idee dat de prefab betonsector ten goede komt in esthetisch, innovatief of technisch opzicht. Het kan gaan om een onuitgevoerd architecturaal ontwerp, een masterstudie, een fabrieksinnovatie of een innovatie in de toeleveringsbranche van prefab beton.
Winnaar : Ambassade van Qatar
Opdrachtgever: Embassy of Qatar
Architect: M & J.M. Jaspers – J.Eyers & Partners
Algemeen Aannemer: Louis Dewaele – ENGITOP bvba
Prefabrikant: Prefadim
In dit project werden er vijf prefab koepels geleverd voor de ambassade van Qatar. De kleur moest perfect overeenstemmen met de gekozen marmerkleur/textuur. Het gaat over een dubbele koepel (in segmenten) voor het hoofdgebouw met een diameter van 12m36 en een hoogte van 4m63, een dubbele koepel (in segmenten) voor de VIP, zowel onderaan als bovenaan zichtbaar, met een diameter van 5m29 en een hoogte van 1m70. Een monolithische koepel voor de guards,met een diameter van 3m8 en een hoogte van 1m.
2013 – Brussel
Nominatie : Bushaltebanden voor eiland- en visgraatperrons

Tot op heden bestonden er geen geschikte hulpstukken om aanrijdbare perrons of visgraatperrons aan te leggen in de juiste radius, met de juiste verloopbanden, zonder elementen te verzagen op de werf. Ter plaatse verzagen is immers zeer arbeidsintensief en het rechte zaagvlak vormt een risico op schade achteraf. Stradus Infra ontwikkelde een kant-en-klaarconcept in samenwerking met De Lijn. Het profiel van de voorzijde van de bushalteband is de contravorm van de band van een lijnbus. De elementen zijn voorzien in hoogwaardig, zelfverdichtend beton.
Concept niet gerealiseerd
Prefabrikant: Stradus Infra
Nominatie : Milaan 2015

Milaan 2015 is een voorstel voor het Belgisch paviljoen voor Expo 2015 in Milaan met als thema ‘Feeding the planet, energy for life’. Vertrekbasis was ‘De toren van Babel’ van Pieter Breughel de oude. Dat beeld wordt gebruikt als een metafoor voor de groeiende bevolking, in een wereld waar er steeds minder ruimte voorhanden is. Om deze gedachtengang van de groeiende schaarste tot uiting te brengen, voorziet het ontwerp een arenavormig paviljoen. Dat wordt opgebouwd uit een opeenstapeling van stormpijpen. Zo komt de dualiteit tussen het tijdelijke aspect van de exhibitie en de bezorgdheid voor duurzaamheid tot uiting. De stormpijpen zijn zo gestapeld dat ze zichzelf ondersteunen (cirkelvorm), als symbool voor een ‘samenwerkend geheel’. Na de tentoonstelling kunnen de betonelementen perfect gedemonteerd en hergebruikt worden. Het gaat om een tijdelijke stapeling van prefabelementen.
Deze principes van herbruikbaarheid en duurzaamheid werden ook doorgetrokken in het materiaalgebruik voor de rest van het paviljoen (stapelen van Gabian wanden, gebruik van slimline platen, gebruik maken van gerecycleerde materialen,…).
Bouwheer: Commisariat général du gouvernement belge pour l’exposition universelle de Milan 2015 – Architect en ontwikkelaar: goedefroo+goedefroo architecten bvba – Aannemer: Simonis SA – Studiebureau: VK Group