#fea15 – Palmares

Precast in Buildings

Een gebouw waarvan minimum 50% van de structuur en/of de bekleding prefab beton is. Omliggende verharding in prefab beton is een pluspunt

Winnaar – Passieve Kinder- en jongerencampus Hardenvoort te Antwerpen

Architecten: BURO II & ARCHI+I ism Ingenium, TV Thiers-Dujardin, De Fonseca
Prefab betonproducten: Loveld Aalter
Aannemer: Van Laere
Opdrachtgever: AG Vespa Antwerpen

Een passieve kleuterschool en lagere school gebouwd met behulp van sandwichpanelen in architectonisch beton en dragende sandwichpanelen. Het gebouw heeft een sobere en gelijkmatige voorkant die beton combineert met andere materialen zoals hout. De bouw verliep volgens een strak schema, het gebouw moest voor het begin van het nieuwe schooljaar in september 2015 klaar zijn. Dankzij prefabricatie nam de bouw van de 8.400 m² maar zes maanden in beslag.

Nominatie – Oosteroever Baelskaai, 12

Een luxueus appartementsgebouw in Oostende. Op de benedenverdieping zijn er ook commerciële ruimtes voorzien. Het project maakt deel uit van de toekomstige wijk Eilandje. Deze 14 verdiepingen tellende toren heeft de unieke eigenschap dat hij bovenaan breder is dan onderaan. De gevelelementen zijn ontworpen in gepolijst wit architectonisch beton. Er werd ook veel overkraging gecreëerd met balken van tot 6 meter lang.

Architect: CONIX RDBM Architects – Prefab betonproducten: SVK Gigant – Aannemer:TV MBG, Van Wellen NV – Studiebureau: Stedec NV, CES nv – Opdrachtgever & projectontwikkelaar: NV Oosteroever (Groep Versluys & CFE/BP)

Nominatie – Campus Spoor Noord (Artesis Plantijn Hoogeschool)

Een opvallend gebouw omwille van de gevelelementen in een X in licht wit prefabbeton.

Architect: POLO Architects – Jaspers & Eyers – Prefab betonproducten: Verheyen Betonproducten – Aannemer: THV Artesis (Interbuild – Willemen) – Studiebureau: Abscis-Van Wetter – Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Artesis Plantijn Hogeschool

Precast in Infrastructure

Een infrastructuurproject waarin prefab betonproducten een belangrijk aandeel hebben. Bijvoorbeeld: Wegeniswerken, een brug, de aanleg van een plein, een riolering of ander waterbeheerproject.

Winnaar – Centre Aquatique de Marcinelle

Architect: Reservoir A
Prefab betonproducten: Urbastyle
Aannemer: Thiran-Ronveaux rénovation
Studiebureau: Studiebureau Pirnay
Opdrachtgever: Ville de Charleroi

Het aquacenter van Marcinelle bestaat uit prefabtegels in zwart en wit beton. Het bijzondere aan deze tegels is dat ze zijn ontworpen om er niet alleen mooi uit te zien, maar ook aangenaam aan te voelen. De tegels zijn ook bestand tegen de producten die gebruikt worden om het zwembadwater te behandelen.

Nominatie – Prefab Rotondeplateau’s

Prefab rotondeplateau voor een snelle constructie van het middeneiland van rotondes. Dankzij prefabricatie kan er tijdens de werken veel tijd gewonnen worden. Deze plateaus werden gebruikt in Brugge, Sint-Andries, op het kruispunt tussen de Peter Benoitlaan en de Jan Breydellaan.

Opdrachtgever, Architect, Studiebureau & Projectonwikkelaar: Stad Brugge – Prefab betonproducten: Stradus Infra nv – Aannemer: Cochuyt-Desmet

Nominatie – Retailpark Be-Mine Beringen Ecologische Bestrating

Het gebruik van poreuze betonstenen (waterdoorlatend) voor de parkeerplaats van de mijnsite BE-MINE in Beringen. De waterdoorlatende betonsteen lost het probleem van overstromingen in de regio op doordat het regenwater erdoor in de grond kan sijpelen.

Architect: SAQ Architecten – Prefab betonproducten: Ebema nv – Aannemer: Democo Hasselt – VBG – Group van Roey – Van Geel – Opdrachtgever – Mijn Retail – Technisch Dienst Beringen

Small Scale Precast

Kleinschalig prefab product, dat gerealiseerd is en in serie kan worden geproduceerd of een project met kleinschalige prefab producten. Een kleinschalig product heeft een maximum volume van 0,50 m3.

Winnaar – Hydro Lineo

Concept & productie : Stradus Infra nv

Hydro Lineo is een concept dat is samengesteld uit drie varianten van betonstenen. Het eerste model is een volledig gesloten exemplaar, het tweede is voor 22 % open en het derde voor 40 %. Deze holtes kunnen met gras of kiezeltjes opgevuld worden De drie verschillende modellen zijn los te gebruiken en zijn onderling uitwisselbaar. Je kan werken met lijnen, patronen of heel pixelmatig. Zo maak je van groen en verharding een lijnenspel met oog voor de gebruiker en de omgeving.

Nominatie – Moodul

Moodul is een innovatief muursysteem in prefabbeton. Elk element meet 60 x 30 cm en heeft een dikte van 9 cm, waarvan 7,5 cm zichtbare hoogte. De stenen worden verlijmd op elkaar.  Hierdoor ontstaat er een valse voeg van 1,5 cm.  Deze verdoken gleuf geeft de mogelijkheid om aan de hand van het specifiek ontwikkeld haaksysteem allerhande accessoires aan je muur te bevestigen. Zo geef je je muur een heel persoonlijk karakter.  

Architect: Bundl –designbureau BUNDL – Productie: Marlux

Nominatie – Maasbakens in rivierpark Maasvallei

Aangepaste landschapselementen: ‘Maasbakens’ (bakens die de route naar de mooiste delen van Limburg langs de Maas aangeven) en picknicktafels. Een aantal criteria is bij de zoektocht naar een modulair concept van cruciaal belang geweest: sterkte, duurzaamheid, recycleerbaarheid, bestendigheid tegen vandalisme en onderhoudsgemak. Ebema slaagde erin deze aspecten samen te brengen met een aantal aanvullende eisen: witheid, frisheid, zachtheid en een verfijnd karakter.

Aannemer: Vaessen Groenvoorziening (NL) – Staatbosbeheer – Opdrachtgever: Straatbosbeheer – RLKM (Regionale Landschap Kempen en Maasland) – Fabrikant – Ebema nv

Outstanding Precast

Een innovatief concept of ontwerp Het kan gaan om een masterstudie, een doctoraatsstudie, een innovatie of concept, van de prefab betonsector zelf of van een verwante sector.

Winnaar – Poteau S+ pour ligne de l’Est

Architect & opdrachtgever: Elia
Projectontwikkelaar & studiebureau: Ronveaux sa
Prefab betonproducten: Ronveaux sa
Aannemer : Galère
Andere : Ronveaux-Fabricom

Masten in prefabbeton voor een hoogspanningslijn, ter vervanging van de courante metalen masten. De Poteaux S+ kunnen tot 50 meter hoog zijn en werden ontworpen om te weerstaan aan de grote druk die door de hoogspanningslijnen gecreëerd wordt. Ook aan de de bestendigheid tegen torsie als één van de lijnkabels breekt. Deze palen zullen de lijnen van Bévercé, Stephanshof, Amel en Bütchenbach met elkaar verbinden.

Nominatie – Prefab Middengeleider ( ‘Coup de génie van de jury’)

Prefab verkeerseilanden om regionale wegen op een flexibelere en snellere manier te kunnen aanleggen. Het prefab verkeerseiland is een kant-en-klaar modulair verkeersmanagementsysteem, beschikbaar in verschillende maten.

Architect & prefab betonproducten: Stradus Infra nv – Projectontwikkelaar, studiebureau & opdrachtgever: Vlaamse Overheid – Agentschap wegen en verkeer – Andere: Hilti

Nominatie – Renovatie Westkerke

Constructie van een bushalte en een overdekte fietsenstalling met platte panelen, gebogen panelen, zuilen, balken, predallen, enz. in architectonisch beton. Er werd gekozen voor prefab elementen omdat die een grotere kwaliteit garanderen in druksterkte, waterabsorptie… De combinatie met glas en de openingen in het dak zorgen voor een aangename lichtinval.

Architect: Studiebureau Ch. Lobelle – Prefab betonproducten: Verhelst Bouwmaterialen – Aannemer: Verhelst Aannemingen – Studiebureau: Ch Lobelle – Studiebureau Cobet – Projectontwikkelaar & opdrachtgever: Vlaamse Overheid – Agentschap wegen en verkeer