#fea19 – Palmares

Precast in Buildings

Winnaar – Huis van Lorreinen – Mechelen

Architect: dmvA architecten bvba
Aannemer: Van Poppel Bouwbedrijf nv
Studiebureau: Util Struktuurstudies cvba
Opdrachtgever: Stad Mechelen
Prefab elementen: O.M.G. Prefabbeton bvba

Het Huis van Lorreinen, gelegen aan de Grote Markt in Mechelen, wordt gekenmerkt door het gebruik van wit prefab beton. Een keuze die werd ingegeven door 4 sleutelbegrippen: duurzaamheid, grenzeloze creativiteit, tijdloosheid en bouwkundige logistiek.

Bouwen aan de Grote Markt is een uitdaging en opportuniteit voor elke architect, maar de werforganisatie is voor de aannemer vaak een nachtmerrie. Er werd gekozen voor prefab beton voor de gevelbekleding en de constructie van de terrassen. Prefabricatie zorgde bij dit project voor een inkorting van de bouwtijd en het beperken van stockage van bouwmaterialen op de werf.

Bouwen in een historische context vraagt om duurzame en tijdloze materialen. De architectuur speelt in op de korrelgrootte en kavelstructuur van de panden op de Grote Markt. De ‘archetype’ gevel van één van de 5 woningen werd afgewerkt met prefab betonpanelen met kruisjesmotief. De gevel dient als bescherming, zonwering en sfeergenerator voor de achterliggende ruimtes.

De gevels van de binnenstraat die alle woningen ontsluit en het ganse complex van daglicht voorziet, werden opgebouwd uit geprefabriceerde panelen. Deze panelen bevatten deels een noppenstructuur en worden gestapeld in dambordpatroon. De zwevende terrassen in de binnenstraat werden geconstrueerd uit prefab draagbalken in wit zichtbeton, met ertussen stalen liggers en roosters uit strekmetaal. Het gebruik van wit prefab beton versterkt niet alleen de lichtinval, maar creëert ook een ‘zen’-vibe.

Nominatie – Le Peuple Belge

© Salem Mostefaoui

Tegenover de emblematische gebouwen van het 17de-eeuwse Hospice-Comtesse en het Hooggerechtshof uit de jaren ’70, draagt het gebouw ‘Le Peuple Belge’ door zijn eigentijdse ontwerp bij tot de vernieuwing van de oude Rijselse wijk.

‘Le Peuple Belge’ strekt zich uit over een hoekperceel van 515 m² geïntegreerd in een stadsblok, het beslaat zes verdiepingen en is 21 meter hoog. Het biedt een programma dat functies met betrekking tot catering, hotels en huisvesting combineert.

Het architectenbureau Coldefy koos voor architectonisch beton om de structuur van dit nieuwe gebouw te creëren, die ontworpen is volgens een dubbel rooster van dragende en decoratieve elementen. De keuze voor het materiaal beton liet toe om aan de hand van het geheel van structurele elementen, zoals balken en kolommen, grote beglaasde openingen te creëren.

De verticale binnen- en buitenelementen werden geprefabriceerd omdat er op de werf onvoldoende plaats was om het complete set aan bekistingspanelen te stockeren.

De gevelelementen werden om de twee dagen geleverd om zo aan te sluiten op een just-in-time plaatsingsproces in 9 stappen: van levering, stabilisatie en onderschoring tot afdichting van de voegen tussen de elementen.
Het 2 cm diep gepolijst beton, behandeld met kleurloze, waterafstotende producten, biedt een gladde, spiegelend gepolijste verschijning, die kleine granulaten zichtbaar maakt. De kleur doet denken aan gemarmerde natuursteen en geeft blijk van een hoogwaardige en duurzame afwerking.

Architect: Coldefy & Associés Architectes Urbanistes [FR] – Aannemer: Eiffage Construction Nord – Studiebureau: Projex Ingénierie – Fluides Opdrachtgever: GMB Invest – ICM – Prefab elementen: Decomo nv

Nominatie – Rigadoks – Antwerpen

Project Rigadocks werd ontworpen als een massieve betonstructuur, refererend naar de robuuste pakhuisarchitectuur zoals we die kennen van op het Antwerpse Eilandje.

Het programma van assistentie- en luxeflats impliceerde een hoge mate van inherente repetitiviteit. Het was een belangrijke eis om de flats een flexibele structuur mee te geven welke op termijn anders kan worden ingevuld.
Deze desiderata resulteerden al gauw in een rigide en structureel grid in geprefabriceerd beton. Om de gevel daarbij de nodige fijnheid en speelsheid te geven werden de betonelementen verjongd en lichtjes verschoven aan de buitenzijde.

De tektoniek van het gevelspel woog door in de finale keuze voor de betonnen gevelelementen. Horizontale balken doen dienst als terrassen en vormen tegelijk het brandscherm. Verticale kolommen geven diepte aan de gevel, zorgen voor de nodige privacy en doen tevens dienst als steun voor de balken. Zo wordt de ruwbouw meteen de afwerking en ontstaat een dubbel gebruik van materialen.

Van in de beginfase stond vast dat het gebouw in een lichtkleurige tint zou worden uitgewerkt, verwijzend naar de sfeer van ‘yachting chique’ aan het Kempisch Dok. De granulaten van de elementen werden daarom fijntjes in het zicht gelaten om een ‘off white’ effect te verkrijgen voor een mooie en duurzame veroudering.

Architect: M2 Architecten bvba – Aannemer: DCA nv – Studiebureau: Arcadis Belgium nv – Opdrachtgever: DCA nv – Prefab elementen: Decomo nv – Andere partner: Construx bvba

Precast in Structures

Winnaar – Ilot C – Luxemburg

Architect: AM: Fabeck Architectes – Schemel&Wirtz Architectes Associés
Aannemer: CRC (Association CBL / Rizzani de Eccher / CIT Blaton)
Studiebureau: S.G.I. – Archest – Sitlux
Opdrachtgever: LCO & LCO2 sa
Prefab elementen: Ets. E. Ronveaux sa – Ergon nv

Gelegen in het hart van de nieuwe wijk ‘Cloche d’Or’ in Luxemburg, bestaat het Ilot-C-project uit 4 ondergrondse parkeerlagen en 3 commerciële ruimten, die allemaal worden overschaduwd door 2 woontorens van 14 verdiepingen met een hoogte van elk 60 meter.

Het constructiekader vereist het prefabriceren van de meeste betonnen structuurelementen. De parkeergarage is opgebouwd rond 3 spiraalvormige opritten uitgevoerd in breedplaten. De gehele structuur van de parkeergarages en het winkelcentrum is opgetrokken in prefab beton.

Het gebruik van voorgespannen welfsels met een overspanning van 16 meter werd gecombineerd met het gebruik van geprefabriceerde kolommen die 3 niveaus overspannen en 6,60m hoog zijn. Het geheel werd met behulp van geprefabriceerde balken geassembleerd, waardoor de ruwbouwfase aanzienlijk werd verkort en er minder materiaal en arbeid nodig was. Dit was een echte uitdaging gezien het opgelegde tijdsschema.

De architecten zijn erin geslaagd om een vloeiende, heldere en aangename architectuur te combineren, ondanks de beperkingen van een regelmatig raster gedicteerd door de 4 parkeerlagen. Dit patroon lijkt te verdwijnen op de niveaus waar de winkels zich bevinden.

De keuze voor prefabricage is ingegeven door de optimalisatie van het uitvoeringsschema en de verlaging van de kosten, een verstandige keuze gezien het resultaat.

Nominatie – Voetgangersbrug in UHPFC – Evere

Sinds januari kijkt een nieuwe voorgespannen betonnen voetgangersbrug uit over de lijn Schaarbeek – Halle. Deze brug combineert voor het eerst voorspanning met ultrahogesterkte vezelbeton (UHPFC). Het is een Europese primeur voor een 36 m lang element.

Prefabricage is bij Infrabel essentieel omdat het helpt om de hinder voor het spoorverkeer op de werven te beperken. Het gebruik van voorspanning vermindert sinds de jaren veertig van vorige eeuw de bouwhoogte en verhoogt de lasten en de overspanningen.

Dit jaar is een nieuwe historische mijlpaal bereikt. Voor dit project, uitgevoerd in een samenwerking tussen de fabrikant, het WTCB en SECO, wordt de voorspanning gecombineerd met een UHPFC waardoor het volume van het beton kan worden gehalveerd, de massa kan worden gereduceerd en de transport- en installatiekosten kunnen worden beperkt!

Passieve wapeningen worden vervangen door staalvezels en de diktes van de lijven en de bovenflenzen variëren van slechts 5 tot 10 cm!

In tijden van klimaatverandering kan UHPFC een deel van de oplossing zijn doordat geoptimaliseerde, lichtere, minder poreuze en dus duurzamere structuren mogelijk worden.

Deze Europese primeur vervult Infrabel en iedereen die bij het project betrokken was met trots. Het zal zeker een bron van inspiratie zijn voor vele andere Belgische kunstwerken.

Architect: Infrabel sa – Aannemer: Louis Mols Algemene Aannemingen nv – Studiebureau: Infrabel sa – SECO – CSTC – Opdrachtgever: Infrabel sa – Prefab elementen: Ergon nv

Nominatie – Infinity – Kirchberg

© Bureau Greisch

Het Infinity-project is gelegen op het Kirchbergplateau in Luxemburg, in het hart van de Europese instellingen. Het is een gemengd drieluik van ongeveer 45.000 m². Het bestaat uit drie gebouwen: twee torens en een winkelcentrum.

De kantoortoren is 52 meter hoog en de woontoren is 100 meter hoog. Die laatste is de hoogste woontoren van Luxemburg. De twee gebouwen zijn met elkaar verbonden door het winkelcentrum.

De geometrie van het project is elegant en verfijnd. De daken kruisen elkaar als een Möbius-lus, vandaar de naam Infinity, waardoor een gigantisch groendak in het midden ontstaat. Een royaal buitenplein creëert een aangename ontmoetingsplaats en strekt zich uit tot buiten de site via een monumentale trap.

De structuur is voor het grootste deel opgetrokken in prefab beton. Enkel de centrale kernen werden ter plaatse gestort. Het budget en de doorlooptijd zijn door het verregaande gebruik van prefabricage sterk geoptimaliseerd.
Ook de exploiteerbare oppervlakken zijn gemaximaliseerd, met name door de afmetingen van de constructie-elementen te verkleinen middels het gebruik van zeer hoge sterkte beton.

De complexe geometrie van de gebouwen vereiste een zeer grondige studie van de prefabricagedetails, geval per geval, om een esthetische afwerking en een bijzonder eenvoudige uitvoering te garanderen.

Architect: M3 architectes [LU] – Arquitectonica – Aannemer: Galère sa – Studiebureau: Greisch Bureau d’Etudes sa -Opdrachtgever: Immobel sa Luxembourg – Prefab elementen: Ets. E. Ronveaux sa

Precast in Landcape

Winnaar – De Motten – Tongeren

Stedenbouwkundige: Sweco Belgium nv
Aannemer: BAM Contractors sa
Studiebureau: Sweco Belgium nv
Opdrachtgever: Stad Tongeren – Vlaamse Milieumaatschappij – Fluvius
Prefab elementen: Ebema nv

Bij de omvorming van het stadspark DE MOTTEN wensten de Stad Tongeren, de Vlaamse Milieumaatschappij en Fluvius een opgefriste ontmoetingsplaats te verwezenlijken met ruimte voor recreatie. Centraal in dit ontwerp staat de nieuwe waterloop “Jeker”.

De oplossingen in prefabbeton geven een duurzaam, veilig, comfortabel én harmonieus karakter aan het park. Betonstraatstenen in drie tinten creëren een uniform gevoel op de promenade langs de Jeker. De zitkubussen combineren veiligheid en comfort ter hoogte van de schoolomgeving. Schuine geprefabriceerde keerwanden in zichtbeton werken het hoogteverschil aan één van de pleintjes stijlvol weg.

De aanleg van de nieuwe parkings gebeurde met donkere betonstraatstenen in combinatie met robuuste waterpasserende betontegels die zorgen voor een groen accent.

Een aaneenschakeling van bijna 700 meter aan prefab zitbanken vormt DE absolute blikvanger. Deze elementen met een variërende zitbreedte zijn uitgevoerd in licht opgeruwd architectonisch beton en plaatselijk bekleed met hout. Ze staan garant voor een optimale waterbeleving langsheen de Jeker.

Dankzij een intense en constructieve samenwerking zijn we erin geslaagd de publieke ruimte in Tongeren te verbeteren. De fabrikant van het prefab beton speelde daarbij een cruciale rol door mee te denken en onze visie op het park zichtbaar te maken tot in de kleinste details.

Nominatie – Fontein Boerenkrijgpark – Overmere (Berlare)

©Omgeving Architect

Op het inkomplein van het als monument beschermde Boerenkrijgpark in Berlare, hebben we een nieuwe fontein geïntegreerd.

Dit element bestaat uit een vierkant waterbassin met betonnen zitranden en in het midden een betonnen waterlabyrint waar het water door middel van zeven spuitkoppen borrelend doorheen wordt gestuurd.
De fontein biedt een grote esthetische meerwaarde en opwaardering binnen de historische context van het park.
Deze constructie is een verfijnde uitwerking van een creatieve gedachte. Het centrale bassin verwijst naar de woelige periode van de Boerenkrijg. Dit wordt weerspiegeld in zowel de grillige vorm van het beton, als in de beweging van het water.

De fontein bestaat uit 5 verschillende geprefabriceerde betonnen elementen, namelijk 4 randen en een kronkelende horizontale figuur. De verhoudingen en afmetingen laten toe om de fontein als zit- en als speelelement te gebruiken. Zeven regelbare sproeiers geven het water een derde dimensie.

De fontein is een op maat gemaakte constructie, die enkel gerealiseerd kon worden door een intensieve samenwerking tussen de ontwerper, de opdrachtgever, de aannemer, de leverancier van de geprefabriceerde betonnen elementen en de specialist fonteintechnieken. Deze ploeg slaagde erin om de verschillende onderdelen tot een duurzaam geheel samen te brengen.

Architect: buro voor vrije ruimte – OMGEVING cvba – Aannemer: Quintelier nv Studiebureau: buro voor vrije ruimte – OMGEVING cvba Opdrachtgever: Gemeentebestuur Berlare – Prefab elementen: Betonal nv – Andere partner: Aquafontal bvba (fonteintechnieken)

Nominatie – The Edge – Permanent op Werchter

Onze opdracht bestond erin om een park te realiseren met een dubbele functie: enerzijds een festivalterrein waar tijdens de zomer occasioneel hoogdynamische festivalactiviteiten kunnen plaatsvinden en anderzijds een publiek toegankelijk park gedurende de rest van het jaar.

In het park is daartoe een dreefstructuur aangelegd waardoor verschillende landschapskamers ontstaan, waaronder de hoofd-inkomzone aan de Werchtersesteenweg. Dit was vroeger een lagergelegen, oneffen grindzone.
We hebben deze vervangen door gras, geplaatst in betonnen, waterdoorlatende grasdallen.

Voor dit project werd een speciale grasdal ontwikkeld in de vorm van een ‘W’ verwijzend naar de gemeente Werchter.

Het gebruik van prefab beton verhoogt het loopcomfort en vermindert het struikelgevaar voor de festivalganger op deze belangrijke vluchtroute.

Het prefab beton verleent eveneens draagkracht aan deze zone. Ondanks het feit dat dit gebied autovrij is moet het bij de opbouw van het festival voldoende stabiliteit bieden aan het rollend materieel.

De grasdallen lieten bovendien toe om een mooie aansluiting te maken op de boomroosters en op de lage paaltjes langs de steenweg. De inkomzone is, mede dankzij de fabrikant van de grasdallen, een goed functionerende, mooie en unieke toegang tot het landschapspark geworden.

Architect en studiebureau: Architeam bvba Aannemer : Michiels H. – Opdrachtgever : Werchter Park bvba – Prefab elementen : Ebema nv

Precast in Infrastructure

Winnaar – Herinrichting Zilverberkstraat – Leeuwerikstraat – Turnhout

Aannemer: Van Geel Wegenbouw bvba
Studiebureau: Technum Tractebel Engineering nv
Opdrachtgever: Aquafin nv – Stad Turnhout
Prefab elementen: Tubobel Aqua nv – Webeco nv – Martens Beton nv

De Zilverberkstraat en Leeuwerikstraat in Turnhout vormen een bestaande wijk die helemaal werd heraangelegd. Een ideale gelegenheid om de aanpak van hemelwater te herdenken. Hierbij werden we geconfronteerd met een aantal uitdagingen. De omgeving heeft een hoog grondwaterpeil en de bodem is slecht doorlatend. Toch gingen we in dit project voor een volledige infiltratie van het hemelwater.

We werkten met een infiltrerende onderfundering onder een wegdek dat op zijn beurt eveneens waterdoorlatend is. Als het hard regent en deze eerste capaciteit onvoldoende is, stroomt het water naar wadi’s aan de zijkant van de weg of komt het in de parkeervakken met betonnen grasdallen terecht. Wanneer ook dit onvoldoende is, leidt de overloop het water naar een betonnen poreuze buis onder de weg.

Ook de woningen zijn via infiltrerende huisaansluitputjes aangesloten op deze buis. Als extra veiligheidsmaatregel voorzagen we een prefab overstortkamer die het water voldoende tijd laat om te infiltreren.

In een woonwijk brengen mensen en kinderen veel tijd op straat door. Ook daar hebben we aan gedacht in het ontwerp. De straten zien er nu veel groener uit en er is een speeltuintje geïntegreerd in het project. Samen met de verkeersremmende maatregelen verhoogt dat alles de beleving van de buurt.

Nominatie – Park De Nieuwe Koers – Oostende

Oostende heeft er met het park De Nieuwe Koers, 13 ha groot, een ecologische verbindingszone als een evenementenpark bij. De site bevat een permanent ingerichte evenementenweide van ongeveer 9ha groot waar alle nodige voorzieningen werden aangebracht.

Met de opmaak van het masterplan voor het park De Nieuwe Koers werd gezocht naar een architecturaal element waarin de nutsvoorzieningen konden worden ondergebracht. Hierbij werd vermeden dat de gerealiseerde putten op het maaiveld beschadigd konden worden tijdens het onderhoud van de parkweide.

De architect stelde in het masterplan betonnen platformen als zitelement voor die geïntegreerd zijn in de parkweide. Het studiebureau werkte dit idee verder uit en ging op zoek naar elementen om de nutsvoorzieningen, water en elektriciteit, te combineren in het betonnen zitelement. De keuze viel op een integratie van prefab ondergrondse kasten in een prefab betonnen zitelement.

De 6 centrale rustpunten bestaan uit 2 prefab elementen, een sokkel en een zitplaat, en het bovenvlak bevindt zich 60 cm boven het maaiveld. De betonnen prefab elementen zijn geplaatst met behulp van hijsbanden. De deksels van de ondergrondse kasten werden voorzien van beton zodat het zitelement uniform afgewerkt is. De betonnen zitelementen combineren comfort en functionaliteit in 1 esthetisch geheel, dat mee het uitzicht van het evenementenpark De Nieuwe Koers bepaalt.

Architect: Arcadis scs – Aannemer : Verhelst Aannemingen nv – Studiebureau : Catherine Pyck en Arcadis scs – Opdrachtgever : Stadsbestuur Oostende – Prefab elementen : Lithobeton nv

Nomnatie – Perfect Inspectieput – Ichtegem

Bij het plaatsen van een riolering onder een grote helling, is de waterdichte aansluiting tussen buis en put een belangrijk aandachtspunt voor de aannemer. Dat was ook het geval bij dit project in Ichtegem.

De aannemer heeft bij grote hellingen doorgaans twee opties. Ofwel plaatst hij de put waterpas en tast hij de limieten van de verbinding tussen buis en put af, ofwel plaatst hij de put mee met de helling van de buis, realiseert hij een eenvoudige verbinding, maar komt hij in de problemen ter hoogte van het maaiveld.

Toen we in 2018 beslisten om in een nieuwe productielijn voor inspectieputten te investeren, beslisten we om maximaal rekening te houden met de behoeften van aannemers en rioolbeheerders, en om een oplossing te implementeren die de aannemer niet langer voor deze keuze stelt.

De geprefabriceerde betonnen ‘Perfect’ inspectieput biedt het antwoord op deze vraag. Een reeks van standaard stukken uit polystyreen zorgt voor realisatie van de nodige uitsparingen voor de aansluitingen en voor de vorming van het stroomprofiel. Door de uitsparing onder een helling te snijden kunnen ook schuine aansluitingen gerealiseerd worden. In Ichtegem werd de aannemer geconfronteerd met een helling tot 5%. Hij koos voor dit systeem wat toeliet om de riolering op een perfecte manier aan te leggen…

Architect: Studiebureau Jonckheere bvba – Aannemer: Verhegge Marc bvba – Studiebureau: Studiebureau Jonckheere bvba – Opdrachtgever: Fluvius – Prefab elementen: Alkern VOR Beton nv

Outstanting Precast in Flexibility

Winnaar – Möbius Tower – Brussel

Architect: Assar Architects scrl
Aannemer: Interbuild nv
Studiebureau: VK Engineering sa
Opdrachtgever: Immobel sprl
Prefab elementen: Ergon nv – Prefaco nv

Het Möbius-project, gelegen in de wijk van het Noordstation van Brussel, bestaat uit twee ellipsvormige torens, geen tweeling maar twee zussen, met een oppervlakte van ongeveer 62.000 m².

De begane grond en de eerste verdieping verwelkomen op een transparante manier en in directe verbinding met de openbare ruimte, de toegangen, een winkel en cafetaria’s onder een luifel die met een soepel gebaar beide torens samenbrengt.

De gebouwen bieden een adembenemend uitzicht en profiteren van natuurlijk licht. De kantoorverdiepingen zijn georganiseerd rond een centrale kern en hebben een verfijnde vorm die het mogelijk heeft gemaakt om ruimtes te ontwerpen met een uitzonderlijke soepelheid, waardoor een zeer hoge flexibiliteit in de inrichting van elke organisatie mogelijk is.

Dit project biedt een geïntegreerde stedelijke architectuur met een echte sculpturale elegantie.
Het is een perfect organisatorisch instrument dat uiterst comfortabel is en dat ook vanuit ecologisch oogpunt optimaal is. Het overtuigde de Allianz-verzekeringsgroep om al zijn operationele activiteiten in Brussel te consolideren.

Om de deadline te halen, hebben de architecten, in samenwerking met fabrikanten en stabiliteitsingenieurs, een hoge graad van prefabricage doorgevoerd. Zo bestaat de bovengrondse structuur van het gebouw, ondanks de gebogen vormen, volledig uit geprefabriceerde betonnen kolommen, balken, welfsels en trappen.

Nominatie – Princess Renaissance – Antwerpen

© Enjoy Concrete

Wie de belevingsruimtes van de Antwerpse Princesswinkels betreedt, ervaart een waar zen gevoel. De winkels zijn enigszins afgezonderd van de dagelijkse stress van de dynamische modestad en haar drukke Meir. Mede door de materiaalkeuze vormen ze oases van warmte en rust.

In 2018 werd de Princesswinkel onder handen genomen. In 2019 verhuisde de boetiek Renaissance naar een aangrenzend pand. Bij haar wedergeboorte bleek prefab beton het ideale materiaal om het trendy en frisse karakter te accentueren.

De tuin verbindt beide locaties. Een geprefabriceerde betonnen wand, voorzien van 384 ronde openingen, zorgt voor een transparante scheiding zodat iedere boetiek haar eigenheid behoudt.

De binnenruimte krijgt een monumentaal karakter door een betonnen colonnade en nodigt klanten uit om dichterbij te komen.

Vlakken van uitgewassen beton in een 5 centimeter brede omlijsting van glad beton bekleden de oude kolommen en zijwanden of worden aangewend om zitnissen te creëren.

De gladde vlakken stralen brutaliteit uit. Een strak ontwerp, maar met een gewenste hoeveelheid luchtbellen. De gecontroleerde imperfectie. Het gebruik van prefab beton werd ingegeven door de complexiteit van de elementen en de strakke planning. De verplaatsbare prefab elementen laten een flexibele indeling van de ruimte toe. Niet enkel het prefab beton toont hier waar flexibiliteit voor staat. De realisatie was enkel mogelijk door de flexibele ingesteldheid van alle partners.

Architect: Atelier Dialect bvba – Aannemer: Promanys – Studiebureau: Enjoy Concrete nv – Opdrachtgever: Princess Damesmode – Prefab elementen: Enjoy Concrete nv

Nominatie – R. Plaza – Roeselare

© Kras Architecten

R.plaza is een dense en multifunctionele ontwikkeling van vier gebouwen met een mix van retail, business, care en leisure. Het is een coherent architectonisch geheel, dat de zichtlocatie aan de Rijksweg maximaal exploiteert. De eisen met betrekking tot klimaatbeheersing en reclamevoering worden op een eenvoudige en doordachte manier geïntegreerd. R.plaza zoekt ook aansluiting bij de achterliggende woonwijk.

Gezien de diversiteit aan functies in de gebouwen en de gewenste flexibiliteit is gekozen voor een logisch gebouwgrid, dat diverse invullingen toelaat. Omwille van het duurzaamheidsaspect en de bouwsnelheid is gekozen voor een eenvoudige geprefabriceerde betonnen structuur. Die is bewust zichtbaar gelaten in het interieur en wordt gecombineerd met materialen met een hoge afwerkingsgraad. Ook in de buitenaanleg wordt gebruik gemaakt van geprefabriceerde betonnen elementen.

Afhankelijk van de inplanting is gekozen voor open of eerder gesloten gevels in wit architectonisch beton, met opvallende schuine dagkanten. Deze ritmeren het geheel en laten alle mogelijkheden open voor de binneninrichting van het gebouw. De vormgeving van de betonpanelen verleent het gebouw een verfijnde esthetiek en zorgt voor een spel van licht en schaduw. Door hun elegantie en finesse verschijnen de vier witte betongebouwen aldus als een fris geheel langs de Rijksweg.

Architect: Kras Architecten bvba – Aannemer: Alheembouw nv – Studiebureau: Abicon nv – Internbureau Valcke – Opdrachtgever: 3D Domestic Projects bvba – Projectontwikkelaar: Steenoven nv – Prefab elementen: Decomo – Valcke Prefab Beton – Andere partner: De Witte kamer – Ontwerpbureau omgevingsaanleg