#fea21 – Palmares
- Precast in Buildings
- Winnaar – BNP Paribas Fortis – Warandeberg – Brussel
- Nominatie – De Korenbloem – Kortrijk
- Nominatie – Vrijetijdscomplex De Meermin – Waasmunster
- Precast in Structures
- Winnaar – Oosterweelverbinding – Antwerpen
- Nominatie – Parking du Grognon – Namen
- Nominatie – Iris Tower – Brussel
- Precast in Landscape
- Winnaar – Skate Park – Genk
- Nominatie – Burgemeesterpark – Lochristi
- Nominatie – Stedelijk Lyceum – Antwerpen
- Precast in Infrastructure
- Winnaar – Sanering Slijperstraat – Staden
- Nominatie – Tunnel Berlaymont – Brussel
- Nominatie – Spoorwegviaduct – Draakplaats – Antwerpen
- Outstanding Precast in Flexibility
- Winnaar – Kantoorgebouw – Kortrijk
- Nominatie – Pillage of the Sea – Oostende
- Nominatie – Scheldezicht – Antwerpen
Precast in Buildings
Winnaar – BNP Paribas Fortis – Warandeberg – Brussel


De nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis bevindt zich op de Warandeberg in Brussel en voorziet 4.500 werkplekken. Het gebouw zoekt op een zeer organische manier contact met de omgeving. Het legt een hechte relatie met de stad en zijn omgeving.
Er is een uitnodigende overdekte galerij met winkels en binnentuinen in de patio’s, die overdag bezocht kunnen worden. Ook de gevel draagt bij tot de algemene transparantie.
Er is niet gekozen voor massieve sokkels met een gesloten karakter, maar voor een exoskelet dat openheid uitstraalt. Aan de buitenkant wordt het gebouw gedragen door driehonderd kolommen in wit, architectonisch beton, die elk uit verschillende delen bestaan.
In het beton is een warme, groene korrel verwerkt, om levendigheid en diepte te creëren. Die dynamiek en kracht worden nog versterkt door de naar achter geplaatste elementen in de kolommen, de ‘setbacks’, die afgestemd zijn op de hoogte van de aangrenzende gebouwen.
De kolommen bepalen niet enkel het architecturale karakter van het gebouw maar maken tevens integraal deel uit van de dragende structuur van het gebouw.
Geen klassieke draagstructuur dus en daardoor zijn er veel minder kolommen binnenin het gebouw, wat de flexibiliteit ten goede komt.
- Architect: Baumschlager Eberle Architekten – Styfhals & Partners vvzrl – Jaspers Eyers Architects nv
- Aannemer: EIFFAGE Benelux nv
- Studiebureau: Macobo-Stabo bvba
- Opdrachtgever: BNP Paribas Fortis nv
- Prefab betonelementen: Loveld nv
Nominatie – De Korenbloem – Kortrijk
Dit project is één van de deelprojecten van het pilootproject ‘Onzichtbare zorg voor De Korenbloem’ in Kortrijk.
Het gebouw biedt nieuwe woonmodellen voor bewoners met specifieke zorgprofielen. Een historische neoklassieke villa werd uitgebreid en herbestemd met een gebouw dat een nieuwe link creëert tussen de straat en een centraal gelegen park, midden in een stadsblok aan de rand van Kortrijk.
De nabijheid van de bestaande villa, met haar klassieke verticale geleding, inspireerde het ontwerp van de gevel van het nieuwe gebouw. Deze ontleent elementen van klassieke tuinstructuren zoals balkons, pergola’s, luifels en tuinkamers om zo een mediërende schaal te creëren tussen de privacy van het woongebouw en zijn stedelijke context.
Betonnen lijnelementen variëren in diepte rondom het gebouw en creëren luifels en terrassen die beschutting bieden aan de kwetsbare bewoners. Ranke geprefabriceerde betonnen kolommen, die door hun gezuurde oppervlakte het witte aggregaat en zwart zand in een terrazzo-effect onthullen, creëren een ritmische gevel langs de nieuwe route naar het park.
Na verloop van tijd zullen kleurrijke klimplanten, zoals blauwe en gouden regens, hun weg vinden langs de kolomstructuur om een weelderig groen kader te creëren voor het dagelijkse leven van de bewoners.
Architect: Studio Jan Vermeulen i.s.m. Tom Thys Architecten – Aannemer: Strabag nv – Studiebureau: VK Architects & Engineers nv – Opdrachtgever: De Korenbloem vzw – Prefab betonelementen: Verhelst Prefab nv
Nominatie – Vrijetijdscomplex De Meermin – Waasmunster
De keuze van de gemeente Waasmunster om haar vrijetijdscentrum nabij het Kerkplein te herbestemmen, strookt met de ambities voor duurzame dorpskernversterking van POLO Architects.
‘De Meermin’ is een plaats waar de Waasmunsteraren zowel sport als cultuur kunnen beleven, en die mensen met verschillende levensstijlen en leeftijden samenbrengt. Het zoeken naar de juiste inpassing van het architectuurontwerp in zijn omgeving resulteert in het uitnodigende concept van de ruimte tussen de verschillende vrijetijdsbestedingen, zijnde een bibliotheek, een sportinfrastructuur met drie zalen, een polyvalente ruimte en een theaterzaal.
Het resultaat bestaat uit vier eenvoudige met hout beklede volumes rondom een hof in openlucht, met een colonnade in architectonisch beton.
De volumes zijn zo gepositioneerd dat er tal van relaties en doorzichten ontstaan zowel naar elkaar als naar de mooie groene omgeving.
Het geheel is verbonden door een betonnen luifel die zich ‘opent’ naar het dorp en zo mensen uitnodigt. De grens tussen binnen en buiten vervaagt.
Een nieuwe collectieve ruimte ontstaat, waar men iets kan drinken, een boek uit de bib kan lezen, een buurman kan ontmoeten die aan het wachten is tijdens de gymnastiektraining van dochter of zoon, waar men kan nakaarten over een verloren handbal match en tegelijkertijd het programmaboekje van het theater kan ontdekken.
Architect: POLO Architects bvba – Aannemer: Cordeel Invest nv Temse – Studiebureau: Technum nv – TTAS Theaterbouw bvba – Opdrachtgever: Gemeente Waasmunster – Prefab betonelementen: C-Concrete nv – Cordeel Zetel Temse nv
Precast in Structures
Winnaar – Oosterweelverbinding – Antwerpen


Oosterweel gaat over zoveel meer dan het sluiten van de Ring: dit project laat de Antwerpenaar dromen van een veiligere, vlottere, groenere en gezondere toekomst.
Deze werken zijn niet alleen ongezien groot qua omvang maar verzetten ook bakens op technisch vlak. Hierin speelt prefab beton een belangrijke rol. Door het gebruik van dit materiaal konden belangrijke uitdagingen aangegaan en met succes afgerond worden. Voor de nieuwe ‘Park & Ride’-gebouwen werden bijvoorbeeld geprefabriceerde betonnen kolommen verkozen boven ter plaatse gestorte oplossingen. Het gebruik van geprefabriceerde betonnen liggers liet een vlotte uitvoering toe van het Ecoduct over de Ring, de reeds geopende kluifrotonde over de E34 en het knooppunt Antwerpen-West waaraan nog steeds volop gebouwd wordt.
De spoorwegoverbruggingen voor dat knooppunt vergden trouwens een knap staaltje van prefab betonoplossingen. Maar liefst 74 brugliggers met een lengte van 22 tot 35 meter en een gewicht van 36 tot 78 ton werden geplaatst. Uitzonderlijk daarbij is dat de landhoofden van die bruggen gefundeerd werden op gewapende grond.
Een hele klus die enkel geklaard kon worden dankzij een goede samenwerking tussen de fabrikant van het prefab beton en onze partners binnen de THV Rinkoniën.
- Architect: Zwarts & Jansma Architects BV
- Aannemer: THV Rinkonien (CIT Blaton sa, Artes Roegiers nv, Mobilis bv, Stadsbader nv)
- Studiebureau: Arcadis Belgium nv – Ney & Partners nv
- Opdrachtgever: Lantis nv
- Prefab betonelementen: Ergon nv
Nominatie – Parking du Grognon – Namen
De bouw van de parking Confluence voor Interparking kadert in de herontwikkeling van de Grognon-site in Namen. Deze parkeergarage beoogt meer, toegankelijke parkeergelegenheid in het centrum door de realisatie van 670 parkeerplaatsen voor wagens, 20 voor motorfietsen en 50 voor fietsen.
Gebouwd op vier ondergrondse niveaus, aan de samenvloeiing van Samber en Maas, overwint deze parking meerdere technische uitdagingen. Talrijke geprefabriceerde betonelementen werden gebruikt om dit bouwwerk te realiseren met de “stross”-techniek.
Op de niveaus -2 tot -4 vindt men 31 voorgefundeerde, 11,5 meter lange kolommen met elk een gewicht van 20 ton. Niveau -1 bestaat uit 31 kolommen die op de voorgefundeerde kolommen zijn gemonteerd.
De constructie omvat ook 136 balken en 13.000 vierkante meter voorgespannen kanaalplaatvloeren van 32 centimeter dik met een overspanning van 15 meter. 4.000 vierkante meter speciaal voor dit project ontworpen TT-elementen met hoge capaciteit overspannen het niveau -1.
Ze ondersteunen een rijweg en een esplanade die op bepaalde plaatsen uit 2 tot 3 meter aarde bestaat. Dit alles resulteert in een totale belasting van 8 ton per vierkante meter voor TT-elementen met een hoogte van 1 meter, een overspanning van 15 meter en een gewicht van 40 ton.
Architect: Archi 2000 sprl – Aannemer: Duchene-Valens-de Graeve Ste Mom. – Studiebureau: T.P.F. Engineering sa – Opdrachtgever: Ville de Namur – Interparking sa – Prefab betonelementen: Ets. E. Ronveaux sa
Nominatie – Iris Tower – Brussel
Prefabricatie bracht een revolutie teweeg in de Belgische hoogbouw. Vanaf de verwezenlijking van de toren Nord Galaxy, in de Noordwijk van Brussel, werd ultra-hogesterktebeton aangewend als alternatief voor de traditionele staalconstructie. Sindsdien zijn alle torens gebouwd volgens het principe van kolommen, balken en holle vloerenelementen, verbonden met een ter plaatse gegoten centrale kern die de stabiliteit van de constructie verzekert.
De Iris Tower vormde hierop geen uitzondering, met als bijzonderheid dat de vloeren ovaalvormig zijn, wat onverenigbaar is met het gebruik van traditionele welfsels. Ook hier heeft de dialoog tussen aannemer en fabrikant het mogelijk gemaakt een hybride oplossing aan te bieden.
De fabrikant vervaardigde de dragende vloerdelen die van gevel tot kern spannen. De tussenliggende taartvormige stukken werden eveneens geprefabriceerd maar in het atelier van CIT Blaton.
Op de begane grond staan 10 meter hoge schuine pijlers. De driedimensionale kolommen op de bovenste verdiepingen vormen zonder twijfel het hoogtepunt van deze prefabricage-oefening.
Ten slotte vormde de fasering van de bovenbouw in functie van de vooruitgang van de werkzaamheden in “stross” om niveau -8 te bereiken een grote uitdaging, een uitdaging die dankzij het grote aanpassingsvermogen van alle betrokkenen tot een goed einde werd gebracht.
Architect: AM Atelier d’Architecture de Genval sa / Pierre Accarain – Marc Bouillot sa – Aannemer: CIT Blaton sa – Studiebureau: Greisch Ingénierie sa – Opdrachtgever: Ghelamco Group cva – Prefab betonelementen: Ergon nv – Andere partner: Seco Belgium nv
Precast in Landscape


Winnaar – Skate Park – Genk
Op het skatepark in Genk vind je multifunctionele zitbanken die daarnaast ook visueel aantrekkelijk zijn.
Je kan er lekker op liggen, leunen, zitten of kruipen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent.
Beide modellen ‘Comfy’ en de ‘Chill’ hebben een bijzonder design en lenen zich uitstekend voor een veelheid aan toepassingen: op pleinen, in het groen, nabij sport- en speelterreinen voor jongeren, op festivals… noem maar op.
Ideaal voor het skatepark in Genk, waar een eenvoudige constructie is gebruikt. Maar de afzonderlijke elementen laten toe om veel patronen en configuraties te maken. Je kunt ze dus op verschillende plaatsen en manieren gebruiken.
Dit is straatmeubilair dat zich onderscheidt. Zoals ook steden als Genk zich steeds willen onderscheiden. Maar uiteraard dient het gekozen ontwerp ook praktisch te zijn.
Beton is een zeer duurzaam materiaal dat de tand des tijds prima doorstaat. De bolle vorm van de bank zorgt ervoor dat er nooit water op blijft staan. Je zit droog en er is geen ander materiaal nodig voor een aangenaam zitcomfort. Bovendien zijn de banken compleet afgerond zodat de kans op beschadiging minimaal is. Je krijgt er letterlijk geen hoek af!
Een esthetisch, slijtvast en onderhoudsvriendelijk zitelement dat vandalismebestendig is. Dat is ruimte verbeteren met creatieve oplossingen. Wat wil je als stad nog meer?
- Architect: Ebema nv
- Aannemer: Stad Genk
- Opdrachtgever: Stad Genk
- Prefab betonelementen: Ebema nv
Nominatie – Burgemeesterpark – Lochristi
Het Burgemeesterpark is een inbreidingsproject in het hart van Lochristi, langs de drukke N70 die Gent met Antwerpen verbindt. Vier woonblokken, die los van elkaar staan, vormen, mede dankzij een gemeenschappelijke groenvoorziening, één architecturaal geheel.
Een van de uitgangspunten in het ontwerpproces was om het hemelwater 100% ter plaatse te laten infiltreren. Bijgevolg werden er geen goten of waterontvangers geplaatst.
In plaats daarvan werd het terrein zo geprofileerd dat het oppervlaktewater in twee bekkens terechtkomt, die in elkaar overlopen. Na een paar dagen van hevige regenval kijken de bewoners uit op een grote, maar ondiepe waterpartij. Het gehele park werd op een organische en architecturale manier ontworpen.
De vormentaal van het park werd herhaald in enkele stapstenen, zodat deze op een juiste manier geïntegreerd kunnen worden en naadloos passen in een zacht, glooiend landschap.
De geprefabriceerde betonnen stapstenen werden voldoende groot gemaakt zodat er comfortabel over gewandeld kan worden.
Naast het puur functionele geven de stapstenen ook een speels karakter aan de wadi’s doordat ze meegaan met de hellingen en verschillende hoogtes hebben. Zo dienen ze ook als een indirecte en uitdagende speelaanleiding voor kinderen.
Bovendien is dit de perfecte plaats om de lokale fauna en flora te ontdekken.
Architect: Davy Van Laere Landschaps- en Tuinarchitectuur – Aannemer: Vermandele bvba – Opdrachtgever: DV Real Estate bvba – Prefab betonelementen: Stradus nv
Nominatie – Stedelijk Lyceum – Anvers
Naar aanleiding van een doorlichting in 2016 wenste het stedelijk lyceum ‘Expo’, in de Antwerpse wijk Kiel, de algemene bewoonbaarheid, beleving en uitstraling van de school sterk te verbeteren.
De nieuwe speelplaats voldoet volledig aan de duurzame en budgettaire verwachtingen. Zo biedt de omgeving een hoge belevingswaarde met langs de ene kant een actieve zone met voetbalveldje en langs de andere kant een rustige zone met zitmogelijkheden én groen met beperkt onderhoud. Daarnaast is er rekening gehouden met de circulatiepatronen tijdens die verschillende activiteiten.
De speelplaats is ingedeeld door een patroon van betegeling af te wisselen met groen- en plantvakken. Achteraan de site wordt het patroon versterkt door de integratie van een groene zitheuvel en een pannaveld.
Er is doelbewust gekozen voor een ontwerp van geprefabriceerde trapeziumvormige grootformaat tegels. Deze vorm laat verschillende inplantingen en schakelingen toe, waardoor een schijnbaar willekeurig legpatroon ontstaat met uitsparingen voor groen. Bovendien leidt het groot formaat tot minder voegen en minder vervuiling, onderhoud of risico op struikelgevaar.
Binnen dit patroon van verharding werden op strategische plekken geprefabriceerde betonnen zitelementen geplaatst die ook werden gebruikt in de opbouw van de groene tribune.
Architect: Cuypers & Q Interprofessionele Architectenvennootschap bvba – Aannemer: Verbruggen bvba
Opdrachtgever: AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen – Prefab betonelementen: Stradus nv
Precast in Infrastructure
Winnaar – Sanering Slijperstraat – Staden


Dat het klimaat verandert, beseft iedereen stilaan wel.
We worden geconfronteerd met meer en intensere regenbuien maar ook met langere periodes van droogte. Door de grote mate van verharding kan het regenwater niet ter plekke in de bodem dringen en daalt het grondwaterpeil zorgwekkend.
Het water rechtstreeks door de het oppervlak laten infiltreren is dan ook de regel. Maar binnen het gabarit van de weg maken mobiliteitsvoorwaarden, zoals bredere fiets- en voetpaden of een minimale breedte voor openbaar vervoer, dat moeilijk.
In dit project is er gebruik gemaakt van een innovatieve wegopbouw waarbij de weg functioneert als een onbewerkte akker terwijl hij even duurzaam is als een klassieke wegopbouw, zelfs bij veel en zwaar verkeer! Voor deze nieuwe wegopbouw werden speciale geprefabriceerde betonnen kolken ontwikkeld, die het water opvangen en filteren, alsook betonnen U-goten, die het water verdelen en ter plaatse laten infiltreren.
Aquafin, het studiebureau, experten, de bouwheer en de aannemer werkten nauw samen met de producent van de nieuwe geprefabriceerde betonelementen. Samen hebben ze de wegopbouw nog verder geoptimaliseerd voor een maximaal resultaat. Dit concept is absoluut een sterk wapen voor een klimaatrobuuste omgeving en is bovendien breed inzetbaar.
- Architect: Sweco Belgium nv
- Aannemer: Aannemingen Penninck nv
- Studiebureau: Sweco Belgium nv
- Opdrachtgever: Aquafin nv – Gemeente Staden
- Prefab betonelementen: Lithobeton nv
- Andere partner: AB Roads bvba – CRR
Nominatie – Tunnel Berlaymont – Bruxelles
Dit project, dat voorziet in de vervanging van het dak van de Berlaymont-tunnel, ligt op de spoorlijn 161 Brussel-Namen, in het hart van de Europese wijk in Brussel.
Voor zijn projecten heeft Infrabel steeds 3 doelstellingen voor ogen: de kostprijs van het project over zijn volledige levensduur tot een minimum beperken, de impact op de uitbating beperken en ten slotte de veiligheid garanderen.
Voor deze tunnel koos Infrabel om meerdere redenen voor voorgespannen betonnen TT-balken.
Alle gebruikte elementen zijn standaard en identiek. Deze elementen bieden de aannemer flexibiliteit bij de plaatsing, waardoor het mogelijk wordt de kromming en helling van de tunnel te volgen.
Ze kunnen gemakkelijk vervoerd worden in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Elk element meet ongeveer 10 m bij 2,4 m bij 0,8 m. Deze liggers vergen geen bijkomende breedplaten. De bouwplaats is veilig zodra de liggers zijn geplaatst: veilig wat de bovenleiding van de tunnel betreft en veilig op het vlak van valrisico.
Dit indrukwekkende project, dat een honderdtal balken en meer dan 2.500 m² dakbedekking omvat, vergde slechts vier weekendonderbrekingen in het treinverkeer voor de afbraak en vier onderbrekingen voor de plaatsing. Dit project was mogelijk dankzij de goede samenwerking tussen de producent, de hoofdaannemer en de verschillende teams van Infrabel.
Architect: Infrabel sa – Aannemer: Bam Contractors bv – Studiebureau: Infrabel sa – Opdrachtgever: Infrabel sa – Prefab betonelementen: Megaton/Structo Prefab Systems
Nominatie – Spoorwegviaduct – Draakplaats – Antwerpen
In 2018 stelde Infrabel de firma Besix aan als aannemer om de spoorwegbrug op de Draakplaats in Antwerpen grondig te vernieuwen. De spoorwegbrug bestond uit 5 bogen die elk voor de helft uit metselwerk en voor de helft uit beton opgebouwd waren.
Het metselwerk was structureel nog intact en werd esthetisch hersteld. Het betonnen gedeelte werd echter volledig vervangen. Eén van de puzzelstukken die bij de verwezenlijking van dit project moest worden gelegd, was de vernieuwing van de oude riolering in metselwerk die onder de brug liep.
Deze riolering laat dagelijks een enorm debiet afvloeien. Om de riolering droog te krijgen moest dit debiet worden overgepompt. Het was dan ook van essentieel belang om de vernieuwing zo snel mogelijk uit te voeren.
Een 40 ton zware geprefabriceerde betonnen maatwerk constructie, precies onder de boogconstructie, verbindt de oude riolering met de nieuwe, vlak naast elkaar liggende collectoren.
Een verticale plaatsing was onmogelijk maar het teamwerk van aannemer en fabrikant leidde tot een methode waarbij de constructie horizontaal in de bouwkuil werd geschoven. Complex millimeterwerk!
Door de intensieve en gedetailleerde voorbereiding konden de geprefabriceerde putten op één dag geplaatst worden. Na amper twee weken werd de volledig vernieuwde riolering weer in dienst genomen.
Architect: BM Engineering bv – Aannemer: Besix nv – Studiebureau: BM Engineering bv – Opdrachtgever: Infrabel sa – Prefab betonelementen: Tubobel Group
Outstanding Precast
Winnaar – Kantoorgebouw – Courtrai


Dit project is de renovatie van een bestaand kantoorgebouw in Kortrijk tot een duurzaam pilootproject van de Vlaamse Overheid. Het bestaande gebouw met een vloeroppervlak van 2.000 vierkante meter is gestript tot de initiële draagstructuur van ter plaatse gestorte betonnen kolommen en ribbenvloeren.
Hieromheen is een nieuwe buitenschil geplaatst van schrijnwerk en een onafhankelijke prefab betonstructuur van verticale kokers en horizontale luifels. Het geheel heeft een eigen fundering en gebruikt het bestaande gebouw enkel voor de horizontale stabiliteit.
Deze autonome prefab betonnen façade is zowel architecturaal element als technisch instrument.
De gevelkokers organiseren de distributie van leidingen vanaf het dak en dragen tegelijkertijd de dunne uitkragende balkons. Deze balkons zijn ter hoogte van de verdiepingsvloeren tussen de slanke kokerwanden opgelegd.
De luifels dienen als terras en als zonnewering. Ze hebben cirkelvormige perforaties, waardoor ze lichter worden, minder doorbuigen en zonlicht door kunnen laten. In sommige gaten zijn glasplaten ingelegd, zodat de luifels ook toegankelijk zijn.
De betonnen gevelkokers en luifels variëren per gevel in breedte en diepte. Op deze manier wordt de hoeveelheid glas, daglicht en ruimte voor technieken georganiseerd en afgestemd op de behoefte van de gebruikers en de oriëntatie van het gebouw.
Architect: OFFICE Kersten Geers David Van Severen bvba – Aannemer: Himpe nv – Studiebureau: UTIL cvba
Opdrachtgever: Vlaamse Overheid – Agentschap Facilitair Bedrijf – Prefab betonelementen: Urbastyle bv
Nominatie – Pillage of the Sea – Oostende
‘Pillage of the Sea’ is een kunstwerk van Rosa Barba, gemaakt voor Beaufort 21, met als rode draad de klimaatopwarming en de stijgende zeespiegel. Rosa Barba creëerde een beeld van opeengestapelde zandzakken, als een denkbeeldige dam tegen de stijgende zeespiegel.
Elke zak vertegenwoordigt een stad die dreigt overspoeld te worden door klimaatverandering, op haar hoogteligging tegenover het zeeniveau. De grootte representeert het bevolkingsaantal.
De sculptuur vormt een visuele meetlat voor de klimaatverandering. De kunstenares zocht naar een ecovriendelijk materiaal dat toch ook geschikt was in deze zeer extreme omstandigheden.
Experimenten met polymeerbeton bleken uiteindelijk niet haalbaar. Maar een lage CO2-uitstoot blijft zeer belangrijk voor de kunstenares. Deze vraag klinkt steeds luider, ook vanuit de publieke opinie en de openbare sector.
Het bekistingsmateriaal is een bed van gerecycleerd zand en op maat gemaakte jutte. De haalbare bekistingsdruk werd voorafgaandelijk empirisch vastgelegd. Dit ecologische materiaal is fantastisch om mee te werken dankzij zijn trekweerstand in combinatie met zijn rekbaarheid.
De elementen werden alternerend geproduceerd zodat de natuurlijke pasvorm van de ene op de andere ‘zandzak’ klopt. Een 15 meter lange stalen buis doet dienst als fundering en centrale as. Hierop werden 11 betonelementen met een excentrische vastgelegde uitsparing geschoven.
De site was maar 6 uur per dag toegankelijk, tussen eb en vloed, waardoor prefabricatie van het kunstwerk aangewezen was.
Kunstnares: Rosa Barba – Beaufort 21 – Annemer: Bouwbedrijf Furnibo nv – Studiebureau: Witteveen + Bos Hydrodynamics and Morphology nv – Opdrachtgever: Westtoer vzw – Prefab betonelementen: Enjoy Concrete nv
Nominatie – Scheldezicht – Antwerpen
’Scheldezicht’ neemt een prominente plek in binnen de wijk Nieuw-Zuid en de skyline van Antwerpen. Het 80 meter hoge gebouw is robuust maar heeft tegelijk een grote elegantie en een herkenbare identiteit meegekregen door de witte betonnen sluier die schijnbaar moeiteloos rond het gebouw is gedrapeerd.
Die betonsluier is opgebouwd uit ruime terrassen van bijna 3 meter diep die een uitzonderlijke woonkwaliteit toevoegen voor de bewoners. Samen met verticale kolommen vormen ze een herkenbaar vlakkenpatroon dat zowel speels als functioneel is.
In elk vak ontstaat een kleine verticale gemeenschap van buren die gestimuleerd worden om elkaar meer te ontmoeten. De prefab betonnen sluier krijgt zo een sociale meerwaarde en sluit naadloos aan bij de hoge ambities van het project, waar ook binnen- en buitenruimtes worden gedeeld zoals een wassalon, een klusruimte en een daktuin. Het gevelpatroon maakt tegelijk de hoogte van de woontoren bevattelijker.
Van ver herkent elke bewoner makkelijk zijn of haar woning. De witte sluier maakt komaf met de anonimiteit waar veel repetitieve hoogbouwprojecten mee kampen. De betonnen vlakkenstructuur vormde tenslotte ook een boeiende technische uitdaging. Bij de uitwerking is gezocht naar de delicate balans tussen sterkte en fragiliteit, tussen robuustheid en elegantie. De constructieve samenwerking tussen alle bouwpartners heeft geleid tot een uitzonderlijke en vernieuwende architectuur, ogenschijnlijk heel eenvoudig maar tegelijkertijd ook zeer doordacht.
Architect: C.F.Møller architects – BRUT architecture and urban design cvba – ABT-België nv – Aannemer: BAM Interbuild bv – Studiebureau: Establis bv – CES nv – Opdrachtgever: Triple Living nv – Prefab betonelementen: Verheyen nv